Op 14 december heeft de VS sancties uitgevaardigd tegen beambten van het Turkse Bureau van Defensie-industrie (SSB), naar aanleiding van het aankopen van de Russische S400-antiraketsystemen.

Daarnaast werden alle licenties voor export naar de VS nietig verklaard.

Eerder al werd het Turkije verboden om F35’s te kopen, om dezelfde reden. Maar toch blijven Turkse bedrijven onderdelen leveren voor de gevechtsvliegtuigen, heeft SSB-voorzitter Ismail Demir onlangs gezegd in een interview.

Ismail Demir

Eind 2019 liet luitenant-kolonel Mike Andrews, een woordvoerder van de Amerikaanse Defensie, weten dat men had besloten om “de contractuele verplichtingen te respecteren en de leveringen van onderdelen die al contractueel geregeld waren te aanvaarden.”

Volgens een analyse van Bloomberg in 2018 is Turkije een wereldleider op het vlak van de luchtvaartindustrie.

Tien Turkse bedrijven bereidden zich toen voor om samen voor $12 miljard dollar aan onderdelen voor de F35 te produceren, onder meer de centrale cabine die geproduceerd wordt door de Turkse Luchtvaartindustrieën.

“Wat ze gedaan hebben inzake de F35 was zelfs tegen hun eigen nationale wetten. Wij zetten ons werk verder zoals afgesproken. Turkije is zijn verplichtingen als partner van het programma altijd nagekomen. Onze Turkse bedrijven blijven dus onderdelen produceren,” aldus Demir.

Deze zomer heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken herhaald dat er geen andere keuze was dan het op een akkoordje te gooien met Rusland voor de aankoop van de S400.

De weigering van de VS om hun Patriot-raketsysteem aan Ankara te verkopen, in combinatie met de toenemende onveiligheid, met name aan de Syrische grens, heeft hen hiertoe gedwongen.

“De omstandigheden die ertoe geleid hebben dat Turkije de S400-raketten heeft gekocht, zijn iedereen genoegzaam bekend.

In dat kader heeft Amerikaans president Trump trouwens herhaaldelijk gezegd dat Turkije correct heeft gehandeld,” klonk het in het persbericht van het ministerie.

‘Bedreiging?’

De belangrijkste reden voor de aankoop van de S400’s mag dan wel zijn dat de VS weigerden om hun eigen raketten aan Turkije te verkopen; toch hamert Washington erop dat de S400’s die Turkije heeft aangekocht een bedreiging vormen voor de volgende generatie F35-gevechtsvliegtuigen en meer in het algemeen voor de defensiesystemen van de NAVO.

Foto: F-35

Ongevaarlijke sancties?

Volgens Demir is het aantal rechtstreekse leveringen door de Turkse Defensie-industrieën minimaal. De productie wordt gedaan door een aantal onderaannemers, dus de sancties van Washington hebben weinig invloed op het lopende project.

“De SSB moet zelf niet veel rechtstreeks aankopen. Als SSB werken we een project uit dat onze veiligheidstroepen nodig hebben, we concretiseren het, schrijven een openbare aanbesteding uit, dragen het over aan de belangrijkste onderaannemers en ten slotte doen we de opvolging. Die bedrijven plaatsen dan zelf bestellingen voor de grondstoffen die ze nodig hebben. Dit zijn geen sancties tegen Turkije; ze viseren de SSB, mij en drie van mijn collega’s,” aldus Demir.

Er gaan geruchten dat de sancties de Turkse defensie-industrie $1,5 tot 2 miljard zouden kunnen kosten, maar dat noemt Demir onrealistisch.

“Dat zal niet gebeuren binnen de huidige CAATSA-sancties. Als er achter die sancties al een bedoeling zit, zal het iets anders zijn. Men probeert al lang onze projecten te dwarsbomen en te blokkeren.”

Over de huidige vloot van Turkse gevechtsvliegtuigen zei Demir dat Ankara kan doorgaan met het moderniseringsproces van de vloot. Turkije kan momenteel namelijk geen F35’s aankopen en de F16’s zijn aan vernieuwing toe.

“Naast onze huidige UAV’s komen er snel nieuwe UAV’s aan, die veel meer en zwaardere munitie kunnen laden en raketten kunnen lanceren.

Verder werken we aan een project genaamd Hürjet. Dat zijn onbemande toestellen die we sneller in dienst zullen nemen dan gepland.”

Bron: TRT World

S.V.R.