Joe Biden

De Verenigde Staten hebben gevraagd aan Turkije om de S-400 raketafweersystemen van Russische makelij naar Oekraïne te sturen om het te helpen tegen binnenvallende Russische troepen.

Amerikaanse ambtenaren hebben de suggestie de afgelopen maand geopperd bij hun Turkse tegenhangers, maar er werd geen specifiek of formeel verzoek gedaan, vertelden de bronnen aan Reuters.

Ze zeiden dat het ook kort ter sprake kwam tijdens het bezoek van vice-minister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman aan Turkije eerder deze maand.

De regering Biden heeft bondgenoten die gebruik maken van uitrusting en systemen van Russische makelij, waaronder S-300’s en S-400’s, gevraagd om te overwegen deze over te dragen aan Oekraïne, terwijl het land probeert zich te weren tegen een Russische invasie die begon op 24 februari.

Washington heeft Ankara herhaaldelijk gevraagd om zich te ontdoen van de in Rusland gebouwde grond-luchtraketbatterijen sinds de eerste levering in juli 2019 arriveerde.

De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan de Turkse defensie-industrie en NAVO-lid Turkije als gevolg daarvan uit het F-35 straaljagerprogramma gezet.

“Ik denk dat iedereen weet dat de S-400 een slepende kwestie is en misschien is dit een moment waarop we een nieuwe manier kunnen vinden om dit probleem op te lossen,” zei Sherman tegen de Turkse omroep Haberturk in een interview.

De inspanning maakt ook deel uit van een bredere poging van de regering Biden om te reageren op het pleidooi van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky om het Oekraïense luchtruim te helpen beschermen.

Luchtverdedigingssystemen van Russische of Sovjetmakelij, zoals de S-300’s die andere NAVO-bondgenoten hebben en de S-400’s, zijn gewild.

Turkije deelt een zeegrens met Oekraïne en Rusland in de Zwarte Zee en heeft goede banden met beide.

Turkije heeft gezegd dat de invasie onaanvaardbaar is en heeft zijn steun uitgesproken voor Oekraïne, maar heeft zich ook verzet tegen sancties tegen Moskou en aangeboden te bemiddelen.

Ankara heeft zijn retoriek zorgvuldig geformuleerd om Moskou niet voor het hoofd te stoten, zeggen analisten, waarmee het nauwe banden onderhoudt op het gebied van energie, defensie en toerisme.

Maar Ankara heeft ook militaire drones aan Kiev verkocht en een overeenkomst gesloten om er nog meer te coproduceren, wat het Kremlin boos maakt. Turkije is ook gekant tegen het Russische beleid in Syrië en Libië, en tegen de annexatie van de Krim in 2014.

Bron: Turkse media