De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dat president Isaac Herzog mogelijk binnenkort Turkije zal bezoeken.

Erdogan vertelde verslaggevers ook dat er een mogelijkheid was van een energiedeal tussen Israël en Turkije en dat hij open stond voor het herstellen van Turkije’s rafelige betrekkingen met de Joodse staat.

“We voeren nu gesprekken met president Herzog. Hij zou ons in Turkije kunnen bezoeken. Premier [Naftali] Bennett heeft ook een positieve benadering,” zei Erdogan.

“Als Turkije zullen we ons best doen om samen te werken op een win-win basis,” zei hij. “Als politici moeten we er niet zijn om te vechten, maar om in vrede te leven.”

Aan Israëlische zijde vertelde een hoge diplomatieke functionaris aan Ynet dat er gesprekken waren geweest over Herzog die naar Turkije zou reizen, maar “geen besluiten dat het zal gebeuren.”

Erdogan’s opmerkingen volgen op een jaar waarin Turkije – gehavend door een economische crisis in eigen land – stappen heeft ondernomen om de betrekkingen met een groot aantal regionale rivalen te verbeteren, en na een gerapporteerde daling in de steun van de Verenigde Staten voor een controversiële mediterrane gaspijpleiding.

Israël en een groep landen, waaronder Turkije’s historische rivaal Griekenland, hebben gewerkt aan een gezamenlijke pijpleiding om gas uit het oostelijke Middellandse-Zeegebied naar Europa te brengen.

Turkije is sterk gekant tegen het project en legt zijn eigen territoriale aanspraken op de energierijkdom van de regio.

De pijplijn werd ook gesteund door de voormalige regering van de Amerikaanse president Donald Trump.

Regionale spanningen

Maar Israëlische en andere media hebben gemeld dat Washington Griekenland vorige week privé heeft geïnformeerd dat het team van de Amerikaanse president Joe Biden het pijpleidingproject niet langer steunde omdat het regionale spanningen met Turkije veroorzaakte.

“Ik denk dat de VS besloten hebben om zich terug te trekken na het bekijken van de [project] financiën,” zei Erdogan tijdens een gezamenlijk media-optreden met de bezoekende Servische president Aleksandar Vucic.

Erdogan zei dat hij de gesprekken met Israël over een oud idee om mediterraan gas via Turkije naar Europese klanten te brengen, nieuw leven aan het inblazen was.

“We kunnen dat nog steeds doen,” zei Erdogan.

“Als [Israëlisch gas] naar Europa zou worden gebracht, zou dat alleen via Turkije kunnen,” zei Erdogan.

“Is er nog hoop voor nu? We kunnen gaan zitten en praten over de voorwaarden.”

In november spraken Herzog en Erdogan elkaar aan de telefoon nadat Turkije een Israëlisch echtpaar uit de gevangenis had vrijgelaten. De autoriteiten hadden het echtpaar, beiden buschauffeur, vastgezet omdat ze foto’s hadden genomen van het paleis van Erdogan, met de bewering dat ze spionnen waren.

Tijdens het telefoongesprek met Herzog benadrukte Erdogan dat hij de banden met Israël als belangrijk beschouwt voor zijn land en “van essentieel belang voor de vrede, stabiliteit en veiligheid in het Midden-Oosten”.

Bron: Turkse media