De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft gezegd dat het beleid van Turkije ten opzichte van Griekenland niet fundamenteel is veranderd en dat sancties altijd op tafel liggen als Ankara “terugkeert naar een agressieve houding”.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zei op 17 januari dat Griekenland een reeks sancties tegen Turkije heeft voorbereid, die kunnen worden uitgevoerd als de Turkse regering “een agressieve houding tegenover Griekenland en Cyprus” aanneemt.

“We moeten ons bewust zijn van het feit dat er geen fundamentele verandering is opgetreden in het beleid van Turkije ten opzichte van Griekenland,” citeerde de Griekse City Times Mitsotakis.

“Daarom hebben we voor deze tweeledige aanpak gekozen, waarbij we een vriendschappelijke hand uitsteken en tegelijkertijd een reeks mogelijke beperkende maatregelen hebben voorbereid die kunnen worden gebruikt als Turkije terugkeert naar een agressieve houding ten opzichte van Griekenland en Cyprus,” zei Mitsotakis.

De banden tussen Ankara en het blok bereikten in 2019 een kookpunt als gevolg van een geschil tussen Turkije en EU-lid Griekenland over maritieme jurisdictie en rechten op offshore energiebronnen in het oostelijke Middellandse Zeegebied.

Ankara en Athene, NAVO-bondgenoten, hebben sindsdien de gesprekken hervat om hun meningsverschillen aan te pakken, de spanningen te verminderen en wat zowel Turkije als het blok een “positieve agenda” hebben genoemd, vast te stellen, hoewel de stap weinig verbetering in de samenwerking heeft opgeleverd.

Turkije beweert dat het ten onrechte geen toegang heeft tot de minerale rijkdommen van de Middellandse Zee.

Bron: Turkse media