Turken die zijn ingeënt met het in eigen land ontwikkelde COVID-19-vaccin Turkovac zullen Duitsland niet kunnen binnenkomen, in overeenstemming met de bijgewerkte inreisregels van de Duitse autoriteiten, meldde de informatiewebsite Schengenvisa op maandag.

Turken die met Turkovac zijn ingeënt, zullen door Duitsland als ongevaccineerd worden behandeld, omdat het land personen pas als volledig geïmmuniseerd beschouwt wanneer zij door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) goedgekeurde inentingen hebben gekregen, aldus de website.

Turkije is eind vorige maand begonnen met het introduceren van Turkovac nadat het op 22 december een vergunning voor noodgebruik had afgegeven. Het heeft geen publiek beschikbare verificatie van de veiligheid en doeltreffendheid ervan verstrekt.

De invoering van Turkovac, dat door president Recep Tayyip Erdoğan wordt aangeprezen als een weerspiegeling van de medische knowhow van Turkije, wekt bezorgdheid bij sommige Turkse gezondheidswerkers, ondanks beweringen van de regering dat het doeltreffender is tegen de Delta-variant van COVID-19 dan andere inactieve vaccins.

Niet goedgekeurd

Turkovac is noch door het EMA, noch door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) goedgekeurd voor gebruik. De EMA heeft geen aanvraag van Turkije ontvangen voor de goedkeuring van het Turkovac-vaccin, meldde de krant Sözcü op dinsdag.

Degenen die gevaccineerd zijn met Turkovac mogen Duitsland alleen binnen als ze reizen voor “absoluut essentiële doeleinden”, zoals het optreden als getuige in een rechtbank, aldus de website.

In dat geval zullen ze bij binnenkomst tien dagen in quarantaine moeten, aldus de website. De Duitse autoriteiten hebben ook gevraagd dat degenen die zijn ingeënt met Turkovac geen Duits visum aanvragen, aldus de website.

Turkije is door Duitsland sinds augustus geclassificeerd als hoog-risicogebied.

De Turkse regering heeft na de eerste uitbraak miljoenen mensen ingeënt met het Chinese vaccin.

Zij is overgeschakeld op het toedienen van andere vaccins nadat was gebleken dat CoronaVac minder doeltreffend was dan andere vaccins om het virus te bestrijden.

Derde dosis

Ongeveer 23,6 miljoen mensen in Turkije hebben een derde dosis van een vaccin tegen COVID-19 gekregen, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. De autoriteiten hebben ongeveer 52,2 miljoen volwassenen met twee doses gevaccineerd.

Turkije heeft een bevolking van ongeveer 85 miljoen mensen, wat betekent dat ongeveer 61,4 procent van de burgers twee doses heeft gekregen.

In de EU bedraagt het percentage gevaccineerden in alle leeftijdsgroepen 70,3 procent, aldus ourworldindata.org.

Bron: Turkse media