Passagiers komen aan op de luchthaven van Antalya

Artsen en medische verenigingen hebben zich in brede kring uitgesproken tegen een besluit van de regering om de PCR-testvereisten voor niet-gevaccineerden voor bus- en treinreizen, scholen en werkplekken op te heffen.

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in het weekeinde een circulaire uitgevaardigd waarbij de eisen inzake PCR-tests voor niet-gevaccineerden werden opgeheven voor bus- en treinreizen, evenementen zoals concerten, bioscopen, theater, studentenkampen en openbare en particuliere werkplekken en scholen.

De testvoorschriften voor passagiers op binnenlandse vluchten worden echter gehandhaafd.

De PCR-testvoorschriften werden ook gehandhaafd voor niet-gevaccineerde werknemers in verpleeghuizen, kleuterscholen en weeshuizen, alsmede voor gevangenen.

Deze circulaire heeft in de medische wereld in Turkije voor opschudding gezorgd.

“Het Covid-19-virus heeft niet de eigenschap dat het wel in vliegtuigen maar niet in treinen en bussen kan worden overgedragen. Deze beslissingen van de regering zijn onwetenschappelijk”, aldus de Turkse Medische Vereniging (TTB), volgens een bericht in dagblad Birgün.

De Turkse Vereniging voor Klinische Microbiologie en Infectieziekten (KLIMIK) waarschuwde dat de verspreiding van de Omicron-variant het gezondheidssysteem van het land zou kunnen verstoppen als gevolg van een overbelasting van patiënten.

Zij verklaarde dat “de nieuwe regeringsmaatregelen zouden kunnen leiden tot een totaal verlies van controle over de pandemie” en riep de regering op “haar laatste beslissingen betreffende PCR-tests te herzien”.

De voorzitter van de Vereniging van huisartsen in Izmir, Dr. Muhteber Çolak, hekelde ook deze nieuwe circulaire en benadrukte dat de “epidemie nog niet voorbij is”.

Belangrijkste oppositie Republikeinse Volkspartij (CHP) Ankara Gamze Taşcıer bracht deze circulaire naar het parlement en stelde een vraag aan het ministerie van Volksgezondheid.

Bron: Turkse media