Turkse popster doelwit vanwege lied uit 2017 waarin wordt verwezen naar 'Eva en Adam'

De Turkse popster Sezen Aksu is het doelwit van diepgelovige islamisten vanwege dit lied uit 2017 waarin ze zegt: “Zeg hallo tegen die onwetende Eva en Adam.”

De beroemde Turkse popster Sezen Aksu is het doelwit van islamistische groeperingen over een liedje van haar uit 2017 getiteld “Şahane Bir Şey Yaşamak” (Het is een groot ding om te leven).

Een van de regels van het lied luidt: “Zeg hallo tegen die onwetende Eva en Adam.”

Aksu had twee weken geleden een videoclip van het lied gedeeld op sociale media.

Murat Şahin van de Nationale Overlevingsbeweging, die bekend staat als een nauwe verwant van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), zei dat ze op 17 januari om 20.30 uur voor het huis van Sezen Aksu zouden staan om tegen haar te protesteren.

AKP-parlementslid Mustafa Açıkgöz richtte zich ook op Aksu op sociale media en twitterde: “Genoeg! Stop je aanvallen op onze waarden onder het mom van kunst en muziek, ‘You’re Out of Fashion’, onze samenleving is moe van mensen zoals jij!”

Ahmet Mahmut Ünlü, een religieuze sekteleider ook bekend als Cübbeli Ahmet Hoca die dicht bij de regering staat, richtte zich ook op de popzanger, door te tweeten:

“Degenen die zo laag zijn om de eerste vader en de eerste profeet van de mensheid, Adam, en zijn vrouw en onze moeder Eva, onwetend te noemen […] is de beroemdste en meest favoriete artiest van de huidige samenleving. Dit criterium is voldoende om te begrijpen of Allah tevreden is met deze samenleving of niet.”

Een groep mensen in Ankara diende zelfs een strafklacht in tegen Aksu, met de bewering dat ze “religieuze waarden heeft beledigd”.

Verschillende muzikanten en figuren steunden Aksu tegen de bedreigingen waarmee ze te maken heeft gekregen.

Ook een hashtag met de tekst “Sezen Aksu is niet alleen” (#sezenaksuyalnızdeğildir) ging trending op Twitter, ter ondersteuning van de iconische zangeres.

Popzanger Mustafa Sandal noemde Aksu een van de “diepste dichters van dit land”. “Het is irrationeel en onlogisch om de tekst van een lied op zo’n manier te verdraaien”, twitterde Sandal.

Intussen heeft het Turkse Presidium voor Religieuze Zaken (Diyanet) op 17 januari een schriftelijke verklaring uitgebracht over de kwestie, zonder Aksu’s naam expliciet te noemen.

“De onzorgvuldige houding ten opzichte van religieuze figuren is op zijn zachtst gezegd respectloos,” aldus de verklaring.

“Ongeacht het doel, de intentie en de context, is het noodzakelijk om uiterst gevoelig en voorzichtig te zijn in elke zin, verklaring en benadering die wordt gemaakt over de voorname, leidende en voorbeeldige figuren van de islam,” zei het verder.

Bron: Turkse media