Foto: uğur şahin en özlem türeci

Wetenschappers Uğur Şahin en Özlem Türeci, een Turks-Duitse echtpaar dat medeoprichters zijn van BioNTech, het eerste effectieve COVID-19 vaccin dat miljoenen levens redde, hebben gezegd dat ze van plan zijn om volgend jaar klinische studies te starten in Turkije onder het merk BioNTech.

“We willen een klinisch team vormen onder een organisatie in Turkije en ons klinisch onderzoek naar kanker en immunotherapieën versterken,” zei Şahin op de persconferentie die in Istanbul werd gehouden na een prijs die ze kregen van de Vehbi Koç Foundation.

“We hebben een algemeen manager aangesteld en werken aan de opbouw van dit klinische team,” zei hij.

“Daarnaast hebben we enkele lopende klinische studies in Turkije als onderdeel van onze samenwerkingsverbanden. Ons werk aan longkanker is daar één van,” voegde hij eraan toe.

“Wat betreft wat ons te wachten staat, kunnen we in ieder geval zeggen dat ons een herfst en winter te wachten staan die niet erg bewogen zullen zijn,” zei Şahin, benadrukkend dat er een nieuwe golf op komst is, en we hebben echter geen gegevens dat deze ongevaarlijk zal zijn.

De arts zei dat mensen maar beter voorbereid kunnen zijn, omdat we in de herfst misschien weer onze maskers moeten gaan dragen.

De wetenschapper wees er ook op dat zij de gegevens hebben gedeeld waaruit blijkt dat aangepaste vaccins beter presteren dan hun voorgangers.

“We hopen dat we niet opnieuw vaccins nodig zullen hebben, maar als dat wel het geval is, wil ik erop wijzen dat deze vaccins beschikbaar zijn,” voegde hij eraan toe.

“We ontwikkelen momenteel vaccins met een frequentie die dicht bij die van het Omicron-vaccin ligt,” zei hij. “We zullen proberen om tegen de volgende winter goedkeuring te krijgen voor het nieuwe vaccin”.

“Naast studies over ziekten zoals malaria, tuberculose en auto-immuunziekten, gaan onze COVID-19 studies ook door, aangezien de pandemie nog niet helemaal voorbij is,” zei Türeci, eraan toevoegend dat hun studies op het gebied van kankerbestrijding zullen worden voortgezet.

“We willen ons werk in Turkije voortzetten en actiever zijn in Turkije,” voegde ze eraan toe.

Bron: Hürriyet