Cüneyt Arkın

De beroemde Turkse acteur Cüneyt Arkın is op 85-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand op 28 juni.

Cüneyt Arkın, een van de meest geprezen acteurs in de Turkse filmgeschiedenis, is op 85-jarige leeftijd overleden aan een plotselinge hartstilstand.

De acteur, die de Turkse Yesilcam-filmindustrie vele kaskrakers bezorgde, overleed in een ziekenhuis in Istanbul waar hij werd opgenomen nadat hij thuis een hartstilstand had gekregen.

Arkın, die gisteravond ziek werd, werd medisch behandeld in een privé-ziekenhuis in de Istanbulse wijk Beşiktaş.

De 85-jarige acteur overleed met zijn vrouw Betül Cüreklibatır en zijn familieleden aan zijn zijde in het ziekenhuis ondanks alle pogingen om hem te reanimeren.

Nadat hij gisteravond onwel was geworden, werd hij opgenomen en behandeld in een privé-ziekenhuis in de Ulus-buurt in het district Beşiktaş in Istanbul.

Zijn vrouw Betül Cüreklibatır en zijn familie en vrienden bezochten hem.

Kaskrakers

Cüneyt Arkın, die zijn stempel heeft gedrukt op en veel kaskrakers heeft gegeven aan de Turkse cinema en in honderden films de hoofdrol heeft gespeeld, had vele prijzen gewonnen.

“Cüneyt Arkın, een waardevol acteur van de Turkse cinema, is overleden in het Ziekenhuis, waar hij per ambulance kwam als gevolg van een hartstilstand, ondanks alle inspanningen om hem te reanimeren,” zei het ziekenhuis, waar hij overleed, in een verklaring.

“Als hospitaal, zijn we bedroefd door het verlies van de grote acteur van de Turkse cinema,” zeiden ze.

“Onze condoleances gaan uit naar de familie van Cüneyt Arkın en al zijn fans,” voegden ze eraan toe.

Cüneyt Arkın, wiens echte naam Fahrettin Cüreklibatır was, werd geboren op 8 september 1937, in het Alpu district van de provincie Eskişehir.

Zijn vader is Hacı Yakup Cüreklibatır die deelnam aan de Onafhankelijkheidsoorlog.

Hij studeerde in 1961 af aan de medische faculteit van Istanbul.

Toen hij zijn militaire dienstplicht vervulde in Eskişehir als reserve officier, trok hij de aandacht van Halit Refiğ, de directeur van Şafak Bekçileri (1963).

Na zijn legerdienst werkte hij als arts in en rond de provincie Adana.

In 1963, met het aanbod van Halit Refiğ, begon hij te werken als acteur en acteerde in ten minste 30 films gedurende de volgende twee jaar.

De vechtscène in zijn film Gurbet Kuşları in 1964 was een keerpunt in Arkın’s carrière. Hij begon zich te richten op actiefilms op suggestie van Halit Refiğ, na het spelen van emotionele en romantische personages.

Ondertussen begon hij een acrobatenopleiding te volgen in het Medrano Circus in de provincie Istanbul.

Door wat hij in het Medrano Circus had geleerd door te geven op het witte doek, introduceerde hij een ongekende stijl in de Turkse cinema.

Arkın werd al snel de topkeuze als het ging om spraakmakende actiefilms in Türkiye.

De films Maden (1978) en Vatandaş Rıza (1979) nemen een bijzondere plaats in in Arkıns carrière.

Zijn eerste huwelijk was met zijn klasgenote Güler Mocan in 1964. In 1966 kreeg het paar hun eerste dochter Filiz. Hun huwelijk duurde maar kort vanwege Arkıns nieuwe carrière als filmacteur.

Ze scheidden in 1968, en hij nam de artiestennaam “Cüneyt Arkın” aan. Na een jaar ontmoette en trouwde hij met Betül Işıl Cüreklibatır, de dochter van een rijke familie die eigenaar was van een tegelproductiebedrijf.

Ze kregen twee kinderen, Kaan en Murat Polat.

Bron: Hürriyet