Duizenden fans hebben afscheid genomen van de legendarische Turkse acteur Cüneyt Arkın, die op 85-jarige leeftijd is overleden, tijdens een uitvaartdienst in de Teşvikiye Moskee in Istanbul.

De acteur werd vervolgens op 30 juni te ruste gelegd op de Zincirlikuyu begraafplaats in het Beşiktaş district.

Vroeg op 30 juni werd een ceremonie gehouden in het Atatürk Cultureel Centrum, een van de iconische kunstcentra van de metropool.

“Cüneyt Arkın zal altijd worden herinnerd,” zei Mehmet Nuri Ersoy, de minister van Cultuur en Toerisme van het land, tijdens de ceremonie.

“We zullen in de Atlas Cinema Hall [een iconische bioscoopzaal in de wijk Beyoğlu] een speciale plaats inruimen die aan Arkın is gewijd,” merkte de minister op en voegde eraan toe: “De bezittingen die op die plaats zullen worden neergelegd, zullen door zijn familie worden uitgekozen.”

“Hij was de held van drie generaties in Turkije,” verklaarde de gouverneur van Istanbul, Ali Yerlikaya, in zijn toespraak.

Terwijl hij de menigte toesprak, zei zijn zoon, Kaan Polat Cüreklibatır, dat Arkın niet is gestorven. “Dit is niet de dood. Dit is onsterfelijkheid die door de dood komt. Wat we vanaf nu moeten doen is hem voorstellen aan de nieuwe generaties,” drukte hij uit.

Zijn andere zoon, Murat Arkın bedankte allen die naar de ceremonie en de uitvaartdienst waren gekomen. “Ik zie dat onze familie veel groter is dan ik dacht,” zei hij.

Hij deed een oproep aan alle geliefden van zijn vader om niet te huilen en zei: “Mannen zoals hij verdienen heldendichten, geen rouw.”

Eskişehir

Cüneyt Arkın, wiens echte naam Fahrettin Cüreklibatır was, werd geboren op 8 september 1937 in het Alpu-district van de provincie Eskişehir.

Hij studeerde in 1961 af aan de Medische School van Istanbul en werkte als arts. Toen hij zijn militaire dienst vervulde in Eskişehir als reserve officier, trok hij de aandacht van een beroemde Turkse regisseur Halit Refiğ.

In 1963, met het aanbod van Halit Refiğ, begon hij te werken als acteur en acteerde in ten minste 30 films gedurende de volgende twee jaar.

De vechtscène in zijn film “Gurbet Kuşları” in 1964 was een keerpunt in Arkın’s carrière. Hij begon zich te richten op actiefilms op suggestie van Refiğ, na het spelen van emotionele en romantische personages.

Bron: Hürriyet