Een luchtfoto van de grensovergang in Edirne, in het noordwesten van Turkije, 26 juni 2022

Na twee jaar die gekenmerkt werden door onzekerheden, verliezen en beperkingen, genieten de leden van de Turkse diaspora van een onbelemmerde terugkeer naar hun vaderland.

In Edirne, dat grenst aan Bulgarije en Griekenland, wemelt het van de “gurbetçi”, zoals ze tegenwoordig worden genoemd, die hun zomervakantie in Turkije willen doorbrengen.

De noordwestelijke Turkse provincie is het belangrijkste punt van binnenkomst voor expats die over land reizen, vaak met hun gezinnen.

Nu de reisbeperkingen als gevolg van de coronapandemie zowel in Europa als in Turkije zijn versoepeld, wordt verwacht dat hun aantal dit jaar zal toenemen.

“Ik moest bijna huilen”, zei Aylin Kaplan, een Turkse expat die in Duitsland woont, dinsdag tegen Ihlas News Agency (IHA) toen ze door de grensovergang Kapıkule in Edirne reed.

“Het is een jaar geleden sinds mijn laatste bezoek. Ik zal mijn familie zien, mijn vrienden. Ik heb Turkije erg gemist,” zei ze.

Serpil Atasayar is door de pandemie al jaren niet meer in Turkije geweest en ook zij huilde bijna toen ze met haar gezin door de grensovergang kwam nadat ze uit Duitsland was aangekomen. Ze zal haar familie bezoeken voordat ze naar het zuiden gaat voor een vakantie.

“Ik ben hier niet geboren, maar ik mis Turkije zo erg,” vertelde ze aan Demirören News Agency (DHA).

De gouverneur van Edirne, H. Kürşat Kırbıyık, en Abdullah Eren, hoofd van het voorzitterschap van Turken in het buitenland en aanverwante gemeenschappen (YTB), waren dinsdag in Kapıkule om de Turkse zomergasten te verwelkomen.

YTB verleent zowel aan de grens als in het buitenland bijstand aan expats die uit Europa komen.

Kırbıyık vertelde verslaggevers dat het aantal Turken dat uit Europese landen aankomt de afgelopen week is toegenomen en dat ze vooral in het weekend een toestroom van vakantiegangers hebben gezien.

“We hebben bij de douanepoorten alle voorbereidingen getroffen om hun reis soepel te laten verlopen. We willen het proces van binnenkomst en vertrek voor onze burgers vergemakkelijken,” zei hij.

Kırbıyık nodigde expats ook uit om “ten minste een paar uur” in Edirne door te brengen op weg naar hun andere bestemmingen in Turkije.

Abdullah Eren zei dat meer dan 1,5 miljoen Turken die in Europa wonen, Turkije elke zomer bezoeken en dat ze ernaar streefden om hen te helpen bij hun reizen, onder meer bij een belangrijke grensovergang in Servië. Eren zei dat ze dit jaar ook festivals voor expats in heel Turkije zouden organiseren.

Ongeveer 6 miljoen Turkse burgers wonen in Europese landen. Als gevolg van de arbeidsovereenkomsten die in de jaren zestig met verschillende Europese landen zijn gesloten, heeft Europa een stroom van werknemers uit Turkije op gang zien komen. Duitsland herbergt momenteel het grootste aantal Turkse immigranten, meestal nakomelingen van “gastarbeiders”.

Verzekeringskaart

Vergeet niet de internationale verzekeringskaart van uw auto mee te nemen.

Als de landen waar u doorheen reist op de kaart zijn doorgestreept, is uw verzekering in dat land ongeldig. Als uw verzekering Turkije niet dekt, kunt u uw verzekering bij binnenkomst aan de grens afsluiten.

Nodige documenten

Zorg ervoor dat je de nodige documenten bij je hebt

De documenten zijn zeer belangrijk, zelfs het ontbreken ervan kan problemen veroorzaken, de noodzakelijke documenten zijn de volgende:

Paspoort (geldig voor 6 maanden)

Groene kaart, d.w.z. autoverzekering

Autorijbewijs

T.C. Identiteitskaart (Dit jaar is de doorgang vanuit Servië met T.C. ID begonnen)

Weginformatie

Wij raden u aan websites te volgen die weginformatie bevatten. Dergelijke inhoud bevat kritische informatie over wegwerkzaamheden, waar er dichtheid zal zijn, wachtrijen, verkeer en documenten. Vooral het bereiken en volgen van enige informatie over de overtochten naar Bulgarije en Servië kan uw reis efficiënter maken.

Route-alternatieven

Soms kan het nemen van een andere route de reis comfortabeler maken of de kosten drukken. U kunt bijvoorbeeld verschillende route-alternatieven van Europa naar Turkije onderzoeken en de meest geschikte route kiezen aan de hand van criteria zoals de toestand en de constructie van de wegen.

Laat uw auto onderhouden

Laat de banden, motor- en remolie, remblokken, distributieriem, luchtfilter en inspectieperiode van uw auto controleren. Het nachtzicht wordt minder scherp, dus stel de koplampen van uw voertuig af en laat uw voertuig onderhouden voordat u op weg gaat.

Vergeet niet om in geval van nood de hulp in te roepen van Turkse wegenhulpdiensten die allerlei diensten verlenen aan onze expats op hun weg naar huis.

Telefoonnummers 

Noteer de telefoonnummers en adressen van de Turkse ambassades en consulaten in de landen langs uw route. Als u iets overkomt, kunt u onmiddellijk hulp vragen aan de ambassades.

Bron: Sabah