Er is een nieuwe ruzie ontstaan tussen Athene en Ankara over het feit dat de EU een handelsmerk heeft goedgekeurd voor de term “Turkaegean” voor Turkse toeristische campagnes.

De slogan, die aanvankelijk in december 2021 door het EU-Bureau voor de Intellectuele Eigendom werd geregistreerd, heeft geleid tot een late reactie van Griekse toppolitici.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft donderdag zijn ontzetting uitgesproken over het besluit van de Europese Unie om in te stemmen met het verzoek van Turkije om de term “Turkaegean” voor commerciële doeleinden te gebruiken, met werking tot juli 2031.

In een briefing aan journalisten na afloop van de NAVO-top in Madrid zei Mitsotakis dat “de regering uiteraard al onze juridische mogelijkheden zal benutten om met deze ontwikkeling om te gaan”.

Minister van Ontwikkeling Adonis Georgiadis verontschuldigde zich voor het feit dat zijn ministerie niet tijdig had gereageerd.

“Ik zal er alles aan doen om dit te voorkomen”, zei hij in een commentaar aan staatsradio ERT.

Turkije heeft het handelsmerk ook in de Verenigde Staten aangevraagd, maar dat is voorlopig afgewezen.

De territoriale soevereiniteit in de Egeïsche Zee is een twistpunt tussen Griekenland en Turkije, die in hun zomerse economieën sterk afhankelijk zijn van de toestroom van toeristen uit heel Europa naar de zandstranden en het azuurblauwe water van de Egeïsche Zee.

De Turkse onderminister van Toerisme, Nadir Alpaslan, zei in november in een interview dat Griekenland “de wereld de Egeïsche Zee als zijn eigen regio heeft doen beschouwen.

“We zullen dit volgend jaar nog sterker doen en laten zien dat de Egeïsche Zee niet een regio van Griekenland is, maar ook een regio van Turkije, een toeristisch merk.”

De laatste maanden zijn de spanningen tussen Athene en Ankara, die het al lang oneens zijn over een aantal andere bilaterale geschillen, waaronder maritieme grenzen en overlappende aanspraken op hun continentale plateaus, verder opgelopen.

Foto: Youtube ‘Turkaegean, Coast of Happiness | Go Türkiye’

Griekse standpunt

De Europese Unie heeft het verzoek van Turkije om een handelsmerk voor de uitdrukking “Turkaegean” of “Turkse Egeïsche Zee” voor gebruik in een nieuwe toeristische campagne goedgekeurd.

De Verenigde Staten hebben echter de aanvraag van Turkije om een auteursrecht op deze controversiële uitdrukking in te stellen, afgewezen.

Turkije is begonnen met het gebruik van de term “Turkaegean” of “Turkse Egeïsche Zee” om oude Griekse monumenten en archeologische vindplaatsen in de kijker te zetten in zijn nieuwe toeristische campagne voor de zomer van 2022.

Volgens de meeste deskundigen is de naam van de Egeïsche archipel afgeleid van het Oudgriekse woord αἶγες, dat golven betekent.

Het EU-Bureau voor de Intellectuele Eigendom heeft Turkije in december vorig jaar toestemming verleend om een handelsmerk voor de term te verwerven. Dit handelsmerk blijft geldig tot juli 2031, zodat het land de term in toekomstige campagnes kan gebruiken.

De Egeïsche Zee is van historisch belang, vooral met betrekking tot de beschaving van het oude Griekenland, dat het gebied rond de kust van de Egeïsche Zee en de Egeïsche eilanden bewoonde.

De Egeïsche eilanden vergemakkelijkten het contact tussen de volkeren van het gebied en tussen Europa en Azië. Samen met de Grieken leefden de Thraciërs aan de noordkust.

Bron: Hürriyet