Foto: Cüneyt Arkın

Men vernam dat Cüneyt Arkın, de meesteracteur van de Turkse cinema, het leven heeft gelaten.

Veteraan acteur Cüneyt Arkın werd onder behandeling genomen in een prive-ziekenhuis in Beşiktaş, Ulus nadat hij afgelopen nacht ziek was geworden.

Zijn vrouw Betül Cüreklibatır en zijn familie kwamen naar het ziekenhuis. De 85-jarige acteur is hier overleden. Over de doodsoorzaak van de meesteracteur Cüneyt Arkın, een van de topnamen van de Turkse cinema, is geen verklaring afgelegd.

Naar verluidt kampte de meester-acteur met veel gezondheidsproblemen als gevolg van ouderdom. In 2009 werd hij ongeveer drie maanden in het ziekenhuis opgenomen wegens zenuwbeknelling in zijn ruggengraat.

Heldenfilms

Een van de meest geprezen acteurs in de Turkse filmgeschiedenis, Cüneyt Arkın, heeft verschillende personages gespeeld, van elegante heren tot Turkse krijgers, tot ruimte-invaller en politiechef

Toch past de held in de Turkse cinema het meest bij één speciale acteur, Cüneyt Arkın. Arkın was de hoofdrolspeler in talrijke historische en fantastische heldenfilms.

Cüneyt Arkın werd geboren als Fahrettin Cüreklibatur op 8 september 1937 in een arme boerenfamilie op het platteland van Eskişehir in het westen van Turkije. Zijn familie is Krim-Tataar en van de Nogay-stam van Kiptsjak-afkomst.

De Kipchaks waren een confederatie van Turkse stammen die woonden in de steppen ten oosten en noorden van de Zwarte Zee, waaronder de Krim. Sommige Krim-Kipsjaks zijn naar Turkse provincies, waaronder Eskişehir, gemigreerd. De familie Cüreklibatur was een van deze Krimmigrantenfamilies in de dorpen van Eskişehir.

Arkın is dol op praten over zijn kindertijd en jeugd. Hij zei eens dat zijn ziel zich bevond tussen de boeren op het platteland van Eskişehir en zijn vrienden op school in de stad. Hij rende vaak van school naar het dorp, wat zijn vader leuk vond en zijn moeder haatte. Arkın’s moeder was de persoon die ervoor zorgde dat hij een goede opleiding kreeg. Aan de andere kant hield zijn vader niet zo van school. Volgens hem moesten mannen in de landbouw werken en was scholing overbodig.

Cüneyt Arkın bezocht de middelbare school in Eskişehir voordat hij naar Istanbul verhuisde om aan de medische faculteit te studeren. In 1961 studeerde hij af aan de medische faculteit en werd arts.

Schrijver, arts, acteur

Arkın vervulde zijn militaire dienst in Eskişehir toen hij filmregisseur Halit Refiğ ontmoette. Na enige tijd als arts gewerkt te hebben en zijn militaire dienstplicht vervuld te hebben, nam hij deel aan een wedstrijd die gehouden werd door het Artiestenblad. Hij won de wedstrijd en begon zijn acteer carrière.

Hij was zeer productief in de eerste jaren. Hij maakte zo’n 30 films in zijn eerste twee jaar. Dat was heel gebruikelijk in die tijd. De Turkse cinema was zoals Hollywood, behalve dat de producenten niet genoeg geld hadden om iedereen in de filmmakerij te ondersteunen. Dus moesten jonge acteurs en actrices in korte tijd in veel films spelen om een ster te worden. Zo ook Arkın.

Een vechtscène, een kantelpunt

Er wordt gezegd dat de vechtscène in de “Gurbet Kuşları” (Strange Birds) film een kantelpunt was voor Arkın’s filmcarrière. Daarvoor speelde Arkın de mannelijke hoofdrol in romantische komedies en melodrama’s. Refiğ bood Arkın rollen aan in actiefilms, die zouden voldoen aan zijn statuur en vaardigheden.

Arkın acteerde in drie genres van films vanaf het midden van de jaren zestig tot het einde van de jaren zeventig. Het eerste omvat emotionele films, waarin Arkın de hartstochtelijke knappe jongeman speelde. De actiethrillers vormen het tweede genre, terwijl de historische films het derde genre vormen. In de jaren zeventig voegde Arkın ook komediefilms toe aan zijn carrière.

Van de drie genres waarin hij actief was, kunnen de historische actiefilms als Arkıns handelsmerk worden beschouwd. Zijn naam is in verband gebracht met enkele historische of fantastische personages die hij het leven schonk in films als “Malkoçoğlu” en “Battal Gazi”, die beide heldhaftige moslimstrijders waren. Mannelijkheid, religieuze en nationale toewijding, heldendom en liefde voor de familie zijn de belangrijkste thema’s in de historische films waarin Arkın de hoofdrol speelt.

Arkın is diverse malen onderscheiden. De echte onderscheiding voor hem is echter de niet aflatende aandacht van mensen van elke generatie.

Bron: Sabah