Een van de langstlopende rockfestivals in Turkije werd afgelast na druk van een regeringsgezinde stichting

Het bureau van de gouverneur van het district Burhaniye heeft het Zeytinli Rock Festival, waar elk jaar verschillende artiesten en duizenden muziekliefhebbers komen, verboden “op grond van de openbare veiligheid”.

Het bureau van de districtsgouverneur van Burhaniye aan de Egeïsche kust heeft het Zeytinli Rock Festival, de grootste bijeenkomst van Turkijes beste rock, dit jaar verboden op grond van “de openbare veiligheid”.

In een besluit van de gouverneur van 10 augustus staat te lezen: “Rekening houdend met verschillende klachten die door onze burgers zijn ingediend, is het [festival] niet geschikt bevonden voor de bescherming van de openbare veiligheid en gezondheid, de vrede van de samenleving en het milieu”.

Het festival, dat van 17 tot 21 augustus zou plaatsvinden, ontvangt elk jaar verschillende artiesten en duizenden muziekliefhebbers.

Het festival, een van de langstlopende muziekfestivals van het land, zou plaatsvinden in Burhaniye, Balıkesir, in het noordwesten van Türkiye.

Verschillende muzikanten hebben het besluit van de gouverneur op sociale media bekritiseerd, waarbij de rockband Redd zei: “Deze ‘slechte, middelmatige’ mentaliteit die al 20 jaar een schaduw werpt op onze jeugd, zal snel eindigen. We zullen die dag grotere festivals organiseren.”

Een andere zeer populaire rockband Mor ve Ötesi schreef: “De jeugd van dit land met hun onafhankelijke ideeën en bewustzijn, verdient meer dan alles wat hun leeftijdsgenoten in de wereld hebben. Deze zomer is de laatste zomer van het prohibitionisme.”

Rockband Moğollar schreef: “Wat men probeert te verbieden is niet een festival, maar de vrijheid en het recht op keuze van de jeugd. Dan met een hoge stem vandaag: Er moet iets gebeuren!”

Het Zeytinli Rockfestival wordt sinds 2005 om de paar jaar georganiseerd en zou deze maand voor de zevende keer plaatsvinden. De line up was ook al bekend.

“Er zouden zo’n 70 artiesten komen, waaronder bekende Turkse rockgroepen als Duman en Atena, maar ook zangers als Sertab Erener, die in 2003 het Eurovisie Songfestival won.” Zeker na de coronapandemie keken de festivalgangers er erg naar uit. Maar nu heeft de districtsgouverneur het feest op het laatste moment verboden.

De reden voor de afgelasting is het beschermen van de openbare veiligheid, gezondheid, vrede en het milieu. Critici hebben hun vraagtekens bij het verbod. “Zij denken dat dit verbod onderdeel is van de conservatieve islamitische agenda van de regering”.

“Andere evenementen zoals de islamitische spelen in Konya zijn wel begonnen en politieke evenementen mogen ook door gaan.”

Het is volgens niet het eerste festival dat wordt afgelast. “De afgelopen tijd worden er veel muziekfestivals en universiteitsfeesten geannuleerd met de reden dat het in strijd zou zijn met de nationale en zedelijke waarden.”

In mei werd in de studentenstad Eskisehir een festival definitief verboden om dezelfde reden. “Conservatieve regeringsgezinde groeperingen hebben toen aangegeven dat vrouwen en mannen gemengd in tenten zouden verblijven en dat zou volgens hen een slecht voorbeeld zijn voor de kinderen in de stad.”

Ook zijn de lentefestivals aan veel universiteiten afgelast of veranderd in “alcoholvrije” evenementen.

Daags voor het verbod heeft de afdeling van Balıkesir van de Gemeenschap voor het verspreiden van Wijsheid (İlim Yayma Cemiyeti), een van de grootste conservatieve NGO’s in Türkiye, een verklaring uitgegeven waarin zij het festival veroordeelt en beweert dat “prostitutie, verkrachting en intimidatie in het openbaar hebben plaatsgevonden”.

De regering en de gemeenten hebben de afgelopen jaren om soortgelijke redenen verschillende concerten verboden, en als onderdeel van de maatregelen in verband met het coronavirus hebben zij ook een verbod op livemuziek na middernacht ingesteld, dat van kracht is gebleven ondanks de opheffing van alle andere beperkingen.

Bron: Turkse media