Erol Ayyıldız bezoekt sekte-leden in Eskisehir (links) en Anadolu fest in Eskisehir (rechts)

Het festival zou het grootste evenement in Eskişehir worden sinds het begin van de pandemie. Duizenden mensen twitterden onder de hashtag “Blijf van mijn festival af” om tegen het besluit te protesteren.

Het bureau van de gouverneur (Erol Ayyıldız) van Eskişehir kondigde gisteren (9 mei) een 15-daags evenementenverbod aan, behalve voor evenementen georganiseerd door politieke partijen en vieringen van 19 mei Herdenking van Atatürk, Jeugd- en Sportdag.

Het bureau zei dat het verbod was uitgevaardigd om “de openbare orde en veiligheid te waarborgen, misdaad te voorkomen, de rechten en vrijheden van anderen te beschermen en de verspreiding van geweld te voorkomen”, zonder te verwijzen naar een specifiek incident.

Omdat het verbod tot 25 mei van kracht blijft, zal een gepland muziekfestival niet doorgaan.

Anadolu Fest zou tussen 12 en 15 mei worden gehouden en er zouden 28 muzikanten en bands aan deelnemen, waaronder gerenommeerde als Levent Yüksel, Haluk Levent, Sagopa Kajmer en Teoman.

Grootste studentenstad

Het zou het grootste muziekfestival in de stad zijn sinds het begin van de pandemie van het coronavirus. Eskişehir staat bekend als de grootste “studentenstad” van Turkije met een studentenpopulatie van bijna 100.000.

De organisatoren van het festival hebben na het besluit een verklaring op Twitter vrijgegeven waarin ze zeggen dat “we net als jullie geschokt zijn” na maanden van voorbereidingen voor de evenementen.

In andere tweets schreven ze: “Hoe gaat het met jullie? We zijn als een festival dat onwettig wordt verhinderd” en riepen de mensen op hun berichten te delen onder de hashtag “Blijf van mijn festival af” (#festivalimedokunma).

Een gebruiker citeerde de verklaring van de gouverneur en schreef: “Ik ben benieuwd, hoe bescherm je de fundamentele rechten en vrijheden van mensen door ze te beperken?”

“Ze hebben letterlijk een verbod uitgevaardigd specifiek voor het Anadolu Fest. Van de dagen dat we lentefeesten drinkend op de campus zouden vieren naar de dagen dat festivals verboden zijn vanwege alcohol,” schreef een andere gebruiker.

Sommigen wezen op het verbod op middernachtmuziek, dat werd ingevoerd als onderdeel van de maatregelen tegen het coronavirus en nog niet is opgeheven, en beschuldigden de regering van inmenging in de levensstijl van mensen.

Het verbod was een “weerspiegeling van de vijandige houding van de regering ten opzichte van de jeugd, cultuur en kunst,” zei parlementslid Özgür Özel van de belangrijkste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP).

Bron: Hürriyet