Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu woont een gezamenlijke nieuwsconferentie bij met Marokkaanse ambtgenoot Nasser Bourita in Marrakech, Marokko, 11 mei 2022.

Ankara steunt de territoriale integriteit en soevereiniteit van Marokko, zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu woensdag.

Sprekend op een gezamenlijke nieuwsconferentie met zijn Marokkaanse collega Nasser Bourita, benadrukte Çavuşoğlu dat Ankara een principieel standpunt inneemt over de territoriale integriteit en soevereiniteit van landen.

“Turkije steunt de soevereiniteit en territoriale integriteit van broederlijk Marokko”, voegde hij eraan toe, en onderstreepte dat betrekkingen tussen landen op basis hiervan “essentieel zijn voor permanente stabiliteit”.

Wat betreft zijn ontmoeting met Bourita, zei Çavuşoğlu dat ze bilaterale betrekkingen hadden besproken, waaronder hoe het handelsvolume van de twee landen te vergroten, evenals verschillende regionale kwesties, zoals in Libië en Oekraïne.

“Vrede, stabiliteit en welvaart in de Sahel-regio en Noord-Afrika zijn onontbeerlijk voor de stabiliteit van het Middellandse Zeegebied, Afrika, het Midden-Oosten en zelfs Europa”, benadrukte hij.

Çavuşoğlu was in Marokko om een ministeriële bijeenkomst van de Global Coalition to Defeat Daesh in Marrakech bij te wonen.

Over de bijeenkomst, waaraan meer dan 60 landen deelnamen, zei Çavuşoğlu dat de timing ervan “zeer belangrijk” was, aangezien de aanvallen van de terroristische organisatie zijn toegenomen in Syrië, Irak, Afghanistan en de Sahel-regio in Afrika.

Bourita van zijn kant bedankte Turkije voor zijn standpunt over de Westelijke Sahara.

Bourita voegde eraan toe dat zij de economische samenwerking hebben besproken: “We hebben afgesproken om ook voor de particuliere sector nieuwe mogelijkheden te creëren.”

Bron: Sabah