Een heldere hemel bedekt de Blue Lagoon en het strand in Ölüdeniz, Turkije

Nu het weer warmer wordt, gaan mensen op zoek naar plaatsen waar blauw en groen elkaar ontmoeten om de chaos van de stad te ontvluchten. Turkije’s Fethiye is zeker een van die plaatsen.

Enkele van de mooiste van deze stranden, die deze zomer de aandacht hebben getrokken van lokale en buitenlandse toeristen, liggen in het district Fethiye in de Egeïsche provincie Muğla.

Het district biedt ook een grote verscheidenheid aan vrijetijdsactiviteiten voor de nieuwe generatie met zijn valleien, baaien, eilanden, stranden en extreme sporten. Met zijn rijke historische textuur en zoveel bezienswaardigheden belooft de regio een onvergetelijke vakantie.

Hier zijn 10 must-see plaatsen in Fethiye voor degenen die de chaos van de stad beu zijn en zich willen onderdompelen in de schoot van de natuur.

Çalış Strand

Çalış Beach is een van de mooiste stranden in de regio en roept zijn gasten op met zijn kilometerslange kustlijn, maar ook met hotels, restaurants en vele souvenirwinkels.

Het strand biedt een prachtig visueel feest voor wie ’s avonds tegen de warme zomerbries in wil wandelen en is een ideale vakantieplek voor gezinnen.

Ölüdeniz

De Lyciërs noemden deze bijzondere plek het land van licht en zon, terwijl het in de Middeleeuwen bekend stond als het “Verre Land”.

Ölüdeniz (Dode Zee), één van de belangrijkste natuurlijke schoonheden van Turkije, is een turkoois paradijs verborgen achter steile heuvels, zittend in de schaduw van Babadağ (oude berg Cragus).

Ölüdeniz is een plek die vakantiegangers niet mogen missen. Dit paradijs biedt vele watersporten voor avontuurlijk ingestelde bezoekers. Activiteiten zoals waterskiën, wakeboarden, windsurfen en kitesurfen trekken ook de aandacht.

Vlindervallei, Kabakbaai

De Vlindervallei, nog een van de natuurlijke schatten van het land, is omgeven door steile kliffen met een hoogte van 350 meter (1.148 voet). De vallei kreeg zijn naam omdat er meer dan 80 soorten vlinders leven, waaronder de prachtige tijgervlinder, die de bezoekers onvergetelijke herinneringen bezorgt.

Kabak Bay, gelegen aan de historische Lycian Way, is een van de mooiste baaien in Turkije en de wereld. Kabak Bay, dat mensen uit alle delen en regio’s van Turkije verwelkomt, fascineert iedereen.

Betoverende 12 eilanden tour

Het zou jammer zijn om Fethiye te bezoeken en niet een tour te maken langs de 12 eilanden op een van de dagelijkse boottochten. Vakantiegangers moeten zeker een dag uittrekken voor deze tour.

Paragliding aan de voet van de Babadağ berg

Ölüdeniz is een ideale plaats om te paragliden. Wie wil er nu niet de Babadağ beklimmen en als een vogel over een prachtig uitzicht over Ölüdeniz zweven. Zelfs degenen die geen ervaring hebben kunnen genieten van de sensatie van paragliding met de hulp van professionele instructeurs.

Het enige wat u hoeft te doen is een paar stappen zetten en voor u het weet worden uw voeten van de grond geveegd. Licht en vrij als een vogel!

Zandstranden van Cennet, Katrancı Baaien

Een van de belangrijkste baaien na Vlindervallei en Kabak Baai is Cennet Baai (Paradijs Baai), ook bekend als Balarti Baai, die bezoekers trekt met zijn spectaculaire natuur.

De naam verwijst niet voor niets naar het paradijs, want de vallei, genesteld te midden van majestueuze bergen, zou met zijn turquoise zee en gouden zandstrand met de hemel kunnen worden verward.

Het Katrancı Natuurpark daarentegen is een natuurpark in een bos bedekt met pijnbomen en eucalyptusbomen. Bezoekers kunnen in deze twee baaien zwemmen en kiezen over het algemeen voor tenten of caravans als accommodatie.

Saklıkent Canyon

Een ander natuurlijk uitje dat Fethiye haar gasten te bieden heeft is de Saklıkent Canyon. De canyon die ons door de natuur geschonken is, is de ideale dagtocht. Saklıkent Nationaal Park, dat op een uur rijden van Fethiye ligt, is een unieke schoonheid die iedereen zou moeten bezoeken.

Saklıkent betekent “verborgen stad” in het Turks. De canyon strekt zich uit over 16 kilometer (10 mijl) en het wordt aanbevolen dat alleen gevorderde wandelaars de volledige lengte proberen te lopen met behulp van professionele uitrusting.

Raften in de Dalaman Beek

De Dalaman Stream, een must voor adrenaline liefhebbers, is ideaal voor liefhebbers van raften. Met zijn 26 kilometer lange raftingbaan is de beek een goede optie voor groepen vrienden die op zoek zijn naar een flinke dosis adrenaline.

Centrale vismarkt

De centrale vismarkt van Fethiye, die de mogelijkheid biedt om de vis te eten die u wilt in het restaurant dat u wilt, bestaat uit een grote ronde viskraam in het midden en restaurants eromheen. De plaats biedt zijn bezoekers de mogelijkheid om verse vis te eten met heerlijke voorgerechten.

Verdwalen in de oude binnenstad van Paspatur

Paspatur neemt zijn gasten mee op een mystieke reis met zijn bazaar vol souvenirwinkels, cafés, tapijtmakers, boetieks en juweliers. De oude stad is genoemd naar de Paspatur die eeuwenlang door het midden stroomde.

Hoewel men zegt dat het niet geschikt is om te drinken, gelooft men dat als men het water van Paspatur drinkt, men in Fethiye zal blijven of weer terug zal komen. Van degenen die ervoor gekozen hebben zich in Fethiye te vestigen wordt gezegd dat zij het Paspatur water hebben gedronken.

De 230 jaar oude Oude Moskee, die een van de oudste overgebleven bouwwerken in Fethiye is, en het Ottomaanse bad, dat 130 jaar geleden werd gebouwd, zijn sinds hun bouw in gebruik geweest.

In het begin van 1900 werden veel huizen ontruimd nadat de Grieken de stad hadden verlaten als gevolg van de bevolkingsuitwisseling. Sommige structuren werden omgebouwd tot opslagplaatsen voor de gewassen van de plaatselijke boeren en boden onderdak aan kleine ambachtslieden zoals timmerlieden, smeden en mecaniciens.

Bron: Sabah