Leden van een Iraans team, die op 17 juni in Istanbul werden betrapt, zouden een tweefasenplan uitvoeren om Israëlische diplomaten en toeristen aan te vallen en te ontvoeren, zo heeft het dagblad Milliyet gemeld.

Volgens een verslag van het dagblad van 30 juni zouden de Iraanse huurmoordenaars eerst een aanslag beramen op een voormalig Israëlisch consulaat Yosef L.S. en zijn vrouw.

Daarna zou de groep een aanslag plegen op een groep Israëlische toeristen in [de wijk] Beyoğlu.

De vijf huurmoordenaars waren van plan opeenvolgende schade aan te richten aan Israël bij twee verschillende gelegenheden, liet het dagblad doorschemeren.

Twee weken geleden heeft de Turkse Nationale Inlichtingen Organisatie (MİT) de Iraanse inlichtingendienst SAVAMA opgepakt en vijf huurmoordenaars en vijf gidsen die hen hielpen, opgepakt.

Er werd verklaard dat leden van de inlichtingendienst undercover waren als studenten en de Revolutionaire Garde als zakenmensen en toeristen voor de aanslag die in de planningsfase werd betrapt.

Vijf verdachten werden op 29 juni na een verhoor van twee weken voor de rechtbank gebracht en vier van hen werden gearresteerd op beschuldiging van “politieke en militaire spionage”.

De andere werd vrijgelaten bij besluit van de rechterlijke controle.

Aangedrongen

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid had er bij de burgers in Turkije op aangedrongen om “zo snel mogelijk” te vertrekken na dreigementen dat Iraanse agenten actief plannen maken om Israëli’s in Istanbul te doden of te ontvoeren.

De scherpe waarschuwing kwam te midden van de jongste opflakkering van de spanningen tussen de bittere rivalen Iran en Israël, waarbij Teheran de Joodse staat de schuld geeft van een reeks aanvallen op zijn nucleaire en militaire infrastructuur in Iran en ook in Syrië.

De moord op kolonel Sayyad Khodai is de meest geruchtmakende moord in Iran sinds de moord in november 2020 op de nucleaire topwetenschapper Mohsen Fakhrizadeh.

Bron: Hürriyet