Een zicht op de resterende delen van de brug, in het district Beypazarı, in de hoofdstad Ankara, Turkije, 18 jan. 2022

Een hele brug stelen is niet gemakkelijk, maar wegkomen met stukjes en beetjes van kleine, primitieve bruggen is voor dieven niet zo’n probleem.

Een verdachte in de Turkse hoofdstad Ankara bewees dat je een hele brug – of in ieder geval de loopbrug – kunt weghalen zonder de aandacht te trekken.

De dader Z.K., een rommelverzamelaar, werd echter uiteindelijk door veiligheidstroepen opgepakt.

De bizarre diefstal is echter niet vreemd voor een land waar dieven ooit een beweegbare brug met een gewicht van 20 ton hebben gestolen toen die in 2013 voor rehabilitatiewerkzaamheden werd verwijderd van zijn oorspronkelijke locatie over een overstromende beek in de noordwestelijke provincie Kocaeli.

De gestolen Gömleksiz-brug bevond zich over de Kirmir-stroom in Beypazarı en werd gebouwd in 1936.

Hij raakte meer dan vier decennia geleden in onbruik toen een nieuwe, betere brug werd gebouwd nadat de oude brug door overstromingen was beschadigd. Toch was hij nog grotendeels intact tot 10 dagen geleden, toen de verdachte en een groep arbeiders opdoken.

Nietsvermoedende bewoners dachten dat het ambtenaren waren die belast waren met de sloop van de brug, waarvan de loopbrug al gedeeltelijk was afgebroken.

Z.K. en anderen gebruikten bulldozers en vrachtwagens om de brug te verwijderen, met het doel ongeveer 70 ton ijzer te verkopen dat de 500 meter lange (1.640 voet lange) brug bevatte.

Ze lieten alleen de betonnen funderingen van de brug achter. Hoewel de plaatselijke bevolking geen aangifte deed van de misdaad, die ongeveer vier dagen in beslag nam, werd de diefstal een paar dagen later opgemerkt door de gendarmerietroepen die patrouilleerden op de zelden gebruikte plaats en stelden zij een onderzoek in.

Uiteindelijk werd Z.K. aangehouden.

Volgens de media had de verdachte zich eerder tot de autoriteiten gewend om de ijzeren delen van de ongebruikte brug op te halen, maar werd hij afgewezen.

De ijzeren onderdelen van de brug hadden een waarde van ongeveer $ 36.000 (TL 500.000) en werden gedemonteerd aangetroffen in de opslagplaats van de verdachte in het centrum van Ankara.

Bron: Sabah