Teksten die ze jaren geleden schreef, zijn terug opgedoken om Sezen Aksu, de beroemdste popster van Turkije, te achtervolgen.

Het vers “Geef mijn groeten aan die onwetende Adam en Eva” uit het lied van de zangeres uit 2017 “Şahane Bir Şey Yaşamak” (ruwweg vertaald als “Leven Is Een Wonderlijk Ding”) heeft tot verontwaardiging geleid op sociale media.

Adam en Eva zijn twee heilige figuren in de islam en worden aangeduid als Hz. Adem en Hz. Havva met religieuze eretitels.

Aksu’s lied werd voor het eerst uitgebracht in 2017, in een album van haar overleden agent en zanger Yaşar Gaga, maar het was een weinig bekend lied.

Toen ze het nummer deelde op haar social media-account ter gelegenheid van Nieuwjaar, volgde een spervuur van kritiek.

Gebruikers van sociale media bekritiseerden de zangeres, die gewend is het nieuws te halen met haar uitgesproken standpunten over sociale kwesties, voor het beledigen van religieuze waarden.

Maandagavond organiseerde een groep demonstranten een demonstratie voor haar huis in Istanbul, terwijl de hashtag #SezenAksuHaddiniBil (“Sezen Aksu, ken je plaats”) viraal ging op Twitter.

Verschillende mensen dienden strafklachten in tegen Aksu op beschuldiging van belediging van religieuze waarden, waarop een gevangenisstraf van maximaal een jaar staat.

Dinsdag veroordeelde Devlet Bahçeli, leider van de Nationalistische Beweging Partij (MHP), de zangeres zonder haar openlijk te noemen. “Als je een mus bent, blijf dan een mus, probeer nooit een raaf te zijn,” zei Bahçeli, verwijzend naar de bijnaam van de zangeres Minik Serçe (Kleine Mus).

Het Presidium van Religieuze Zaken (DIB) bracht maandag ook een lange verklaring uit en waarschuwde “degenen die spreken over voorbeeldige persoonlijkheden die door de Islam worden geëerd, voorzichtiger te zijn”.

DIB zei dat Adam en Eva voorouders van de mensheid waren en de waarden van de mensheid deelden.

“Ongeacht de context of het doel, elke zin over hen moet met gevoeligheid worden gevormd. Elke onzorgvuldige houding ten opzichte van dergelijke religieuze figuren is disrespect in de geringste zin,” aldus de verklaring.

Sezen Aksu heeft nog geen commentaar gegeven op de controverse, terwijl collega-zangers waaronder Mustafa Sandal en Seda Sayan de diva verdedigden, die zij omschreven als “een waarde van Turkije”.

De burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, heeft zijn steun betuigd aan de iconische zangeres Sezen Aksu, nadat zij het doelwit was geworden van islamisten vanwege een liedje van vijf jaar geleden.

“Artiesten zijn de interne stem van dit land. Niemand kan deze stemmen verminderen om de agenda te veranderen,” tweette hij op 18 januari.

De burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğu, heeft zijn steun toegezegd aan popzangeres Sezen Aksu die het doelwit is geworden van islamisten over een lied uit 2017 getiteld “Şahane Bir Şey Yaşamak” (Het is een groot ding om te leven).

“De artiest zal spreken. Kunstenaars zijn de interne stem van dit land. Niemand kan deze stemmen verkleinen om de agenda te veranderen,” tweette İmamoğlu op 18 januari.

Via hashtags sprak İmamoğlu ook zijn steun uit voor Aksu’s collega-popzangers Mustafa Sandal en Tarkan.

Sezen Aksu is het doelwit van islamistische groeperingen, die dicht bij de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) staan, over haar lied waarin ze zegt: “Zeg hallo tegen die onwetende Eva en Adam.”

Aksu had twee weken geleden een videoclip van het lied uit 2017 op sociale media gedeeld.

Aksu is niet alleen gelaten in deze lastercampagne tegen haar. Zo noemde popzanger Mustafa Sandal Aksu een van de “diepste dichters van dit land”.

“Het is irrationeel en onlogisch om de tekst van een lied op zo’n manier te verdraaien,” twitterde Sandal op 17 januari.

Bron: Sabah