Cevher Toktaş (L) in actie tegen Galatasaray's Ümit Karan, tijdens een wedstrijd tussen Gençlerbirliği Oftaş en Galatasaray, in Istanbul, Turkije, 10 mei 2008

Een rechtbank in de noordwestelijke provincie Bursa van Turkije heeft een levenslange gevangenisstraf met verzwarende omstandigheden uitgesproken tegen Cevher Toktaş, een voormalige Süper Lig voetballer, wegens de dood van zijn zoon in 2020.

Toktaş werd beschuldigd van het wurgen van zijn 5-jarige zoon, die in het ziekenhuis was opgenomen vanwege een mogelijke COVID-19 infectie.

Tijdens de laatste hoorzitting op woensdag, die Toktaş bijwoonde via een videoverbinding vanuit de gevangenis waar hij werd vastgehouden, ontkende de verdachte de beschuldigingen.

De 35-jarige voetballer zei dat hij zich na de dood had overgegeven aan de politie en had toegegeven dat hij hem had gewurgd, maar dat dit “niet waar was”.

Hij beweerde dat hij zich schuldig voelde omdat hij zijn zoon niet op tijd naar het ziekenhuis had gebracht en dat hij “de prijs voor zijn schuld wilde betalen”, door de aanklacht te aanvaarden. Zijn advocaten voerden aan dat er geen concreet bewijs was tegen Toktaş.

Het panel van rechters sprak het vonnis uit op beschuldiging van opzettelijke doodslag op nabestaanden en voerde aan dat de verdachte mentaal gezond was op het ogenblik van het incident.

In dergelijke gevallen krijgen verdachten vaak strafvermindering of worden zij veroordeeld tot een verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis als blijkt dat zij ten tijde van het incident geestelijke problemen hadden.

Een verzwaarde levenslange gevangenisstraf betekent dat er geen sprake is van voorwaardelijke vrijlating en dat de veroordeelde de rest van zijn leven in de gevangenis zal doorbrengen, tenzij hem de presidentiële gratie wordt verleend.

Amateurploeg

Toktaş, die voor het laatst in een amateurploeg in Bursa speelde, had zijn zoon op 23 april 2020 naar een ziekenhuis gebracht, nadat hij hoge koorts had gekregen en hoestte.

De jongen werd onder quarantaine geplaatst op verdenking van COVID-19. Uren na het begin van de quarantaine was Toktaş de ziekenhuiskamer binnengegaan en vertrokken om het medisch personeel te waarschuwen, aldus onderzoekers, dat zijn zoon niet ademde.

Het kind werd naar de intensive care gebracht, maar overleed twee uur later. Toktaş had zichzelf aangegeven op 4 mei 2020, waarbij hij aan de politie bekende dat hij zijn zoon had vermoord.

Bron: Sabah