Foto: De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken

Tacan Ildem, een voormalig Turks diplomaat, zei dat sancties tegen Ankara alleen China en Rusland ten goede zouden komen.

Een onafhankelijke NAVO-deskundige heeft er dinsdag voor gewaarschuwd dat verdere Amerikaanse sancties tegen Turkije wegens de aankoop van een raketafweersysteem van Russische makelij alleen maar in het voordeel van Washington’s tegenstanders Moskou en China zouden zijn.

Tacan Ildem, lid van de NAVO-deskundigengroep en adviseur van de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, benadrukte tijdens een evenement van het German Marshall Fund dat het belangrijk is dat landen in het bondgenootschap militaire technologie delen “zodat individuele bondgenoten die van dergelijke technologieën verstoken blijven, niet buiten de NAVO-bronnen komen te vallen”.

“Er is een echte dialoog nodig om deze S-400-kwestie op te lossen, want ik kan me geen situatie voorstellen waarin de ene bondgenoot sancties oplegt aan de andere, vooral in een tijd waarin we het hebben over systemische strategische concurrentie,” zei Ildem, een voormalige Turkse diplomaat.

Tacan ILDEM

“En ik verzeker u dat het Rusland en China zouden zijn die blij zouden zijn met het opleggen van sancties door de ene bondgenoot aan de andere.”

De aankoop door Turkije van het Russische S-400 wapensysteem heeft geleid tot spanningen tussen de twee NAVO-bondgenoten.

Ankara heeft gezegd dat het pas naar het Russische systeem heeft gezocht nadat het had geprobeerd het Amerikaanse Patriot-raketafweersysteem aan te schaffen.

Washington heeft echter verklaard dat Turkije meerdere kansen heeft gehad om het Amerikaanse systeem aan te schaffen, maar er toch voor heeft gekozen het van Moskou te kopen.

Afgelopen december legde Washington sancties op aan Turkse functionarissen op grond van de Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, een wet die belangrijke militaire transacties met Rusland verbiedt vanwege de oorspronkelijke deal om het eerste S-400-systeem te ontvangen.

Turkse functionarissen hebben eerder dit jaar een aantal ontmoetingen gehad met de regering-Biden om de kwestie op te lossen, maar geen van beide partijen kon tot een oplossing komen om de sancties op te heffen.

Turkije moet het reeds aangekochte S-400-systeem nog volledig activeren om een verdere escalatie met Washington te voorkomen.

Een Turkse ambtenaar vertelde eerder aan de media dat zij geloofden dat Rusland had geprobeerd een perceptiecampagne op touw te zetten door misleidende verklaringen af te geven en te proberen “de [onze] betrekkingen met de Verenigde Staten te vergiftigen”.

Ildem, die eerder diende als ambassadeur van Turkije bij de NAVO en ook als voormalig assistent-secretaris-generaal van de alliantie, zei dat er ruimte is om de banden tussen Ankara en Washington te verbeteren, maar het lijkt geen prioriteit te zijn voor de VS.

“We zien dat er een gebrek aan enthousiasme is om met Turkije in zee te gaan,” zei hij.

F-35 programma

Turkije werd in 2019 door het Pentagon uit het F-35 straaljagerprogramma van de vijfde generatie geschrapt vanwege zorgen over mogelijke Russische spionage via de S-400’s.

Ondanks het feit dat Turkije uit het programma is gezet, heeft het in de loop der jaren 1,4 miljard dollar betaald voor de ontwikkeling en productie van F-35’s.

Onlangs heeft Turkije afgezien van het streven naar een terugkeer naar het F-35 programma, en in plaats daarvan gezegd dat het in gesprek is om het geld dat het al heeft betaald te hergebruiken voor de aankoop van een set F-16 gevechtsvliegtuigen en de modernisering van de bestaande vloot.

Hoewel de regering-Biden nog geen commentaar heeft gegeven op het Turkse verzoek om de vliegtuigen te kopen, zou het te maken krijgen met hevig verzet in het Congres.

Verscheidene leden van het Congres hebben reeds een brief gezonden aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, waarin zij er bij de regering op aandringen de mogelijke verkoop af te wijzen.

Bron: Amerikaanse media