Turkije is misschien niet het enige land dat te maken krijgt met een valutacrisis, gezien het vooruitzicht van hogere rentetarieven in de VS, zei Mark Mobius, een prominente belegger in opkomende markten, dinsdag.

“Ja, natuurlijk kan dat”, zei Mobius tegen CNBC’s “Closing Bell” in antwoord op een vraag of de scherpe depreciatie van de Turkse munt – de lira – zich zou kunnen uitbreiden naar andere landen.

“Met hogere rentetarieven in de VS zullen al die andere landen die schulden in dollars hebben, worden geraakt,” zei de investeerder, die de oprichtende partner is van investeringsmaatschappij Mobius Capital Partners.

De Turkse lira zakte dinsdag tot een recorddieptepunt toen de president van het land, Recep Tayyip Erdogan, de voortdurende omstreden renteverlagingen van zijn centrale bank verdedigde temidden van een stijgende inflatie met dubbele cijfers.

Mobius gaf niet aan welke andere landen kwetsbaar zijn voor een valutacrisis. Maar hij zei dat het goede nieuws is dat veel opkomende markten sinds de Aziatische financiële crisis van 1997 meer hebben geleend in hun lokale valuta.

Risico van valutacrisis

Uit een vorige week gepubliceerde analyse van investeringsbank Nomura blijkt dat Egypte, Roemenië, Turkije en Sri Lanka de vier opkomende markten zijn die het grootste risico lopen op een wisselkoerscrisis.

Bij de analyse werd gekeken naar indicatoren zoals de buitenlandse schuld als percentage van het bruto binnenlands product, de verhouding tussen deviezenreserves en invoer, en de beursindex.

“Vooruitkijkend is het vooruitzicht van een normalisering van het monetaire beleid door de Fed tezamen met de verdieping van de economische neergang in China geen bijzonder goede combinatie voor [de opkomende markten]”, aldus Nomura in zijn rapport van vorige week.

De Amerikaanse Federal Reserve zal het tempo van haar activa-aankopen deze maand beginnen af te bouwen. De meeste Fed-functionarissen hebben gezegd dat ze niet zullen overwegen de rente te verhogen totdat de tapering is afgerond, maar de markten zijn op zoek naar een sneller tijdschema voor de rente, waarbij de eerste renteverhoging nu is ingeprijsd voor juni 2022.

Dat komt op een moment dat de opkomende markten met andere uitdagingen worden geconfronteerd, zoals toenemende begrotingstekorten, tekorten op de lopende rekening en stijgende voedselprijzen, aldus Nomura.

Mobius’ beleggingskeuzes

Hogere rentetarieven betekenen niet noodzakelijk een “grote terugval” op de markten, aldus Mobius.

Bedrijven met sterke winsten en goede marges zouden het nog steeds goed doen in een omgeving met stijgende rentevoeten, zei de belegger, eraan toevoegend dat India en Taiwan zijn twee voorkeursmarkten zijn.

Wat Turkije betreft, zei Mobius dat een zwakkere munt tot een betere export uit het land zou kunnen leiden.

“De bedrijven in Turkije die wij bezitten, maken winst in dollars, in euro. En met een lagere en zwakkere Turkse lira, doen ze het beter omdat hun kosten veel lager zijn,” zei hij.

Bron: Amerikaanse media