Parlementslid Uğur Aydemir

Het regerende parlementslid Ramazan Can van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) leek de dieper wordende economische crisis te ontkennen, aangezien hij zei dat Turkije volgens hem “sterker aan het worden” was.

“Volgens sommigen is Turkije aan het zinken… Ja, aangezien Turkije sterker wordt, hebben sommigen er last van,” schreef Can op Twitter, waarbij hij een woordspeling maakte op het woord “batmak”, dat zowel “zinken” als “last” betekent.

AKP-wetgever Uğur Aydemir daarentegen leek te erkennen dat de Turkse economie zich in zo’n crisis bevindt dat mensen misschien maandenlang alleen “uien en brood” zullen eten, maar pochte over het “niet geven van concessies op het gebied van veiligheid.”

“Als de Volksalliantie zeg ik dit altijd en zal ik het blijven zeggen. Misschien zullen we dagen, maanden uien en brood eten, maar we zullen geen enkele concessie doen op het gebied van onze veiligheid. Ik roep vanaf hier de hele wereld op”, zei Aydemir tijdens begrotingsbesprekingen in het parlement.

De Volksalliantie van de regerende AKP en de Nationalistische Beweging Partij (MHP) “staat sterk” en zal ernaar streven om “de veiligheid op het hoogste niveau te houden,” zei hij.

“Van de defensie-industrie tot de politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken, wij zullen onze veiligheid op het hoogste niveau houden. We zullen de kiezelstenen van dit land aan niemand overlaten; het is ons geschonken. We zullen het beschermen tot het einde. Ondanks wie? Ondanks de agenten in onszelf,” zei Aydemir, die sommige oppositieleden ervan beschuldigde op een verhulde manier “terrorisme” te steunen.

Hij zei dat de Volksalliantie niet zal toestaan dat “de eenheid en integriteit van het land worden geschaad”.

De opmerkingen van de twee afgevaardigden leken op die van een ander AKP-parlementslid, Zülfü Demirbağ, die de Turkse bevolking voorstelde minder te eten in het licht van de economische crisis en de torenhoge voedselprijzen.

“We kunnen twee tomaten kopen in plaats van twee kilo. Het is toch niet zo gezond om in de winter geforceerde gewassen te eten”, zei Demirbağ op 22 november.

De Turkse lira maakte op 13 november een neusdaling van 15% op de op één na slechtste dag ooit, nadat president Recep Tayyip Erdoğan de recente scherpe renteverlagingen had verdedigd en had gezworen zijn “economische onafhankelijkheidsoorlog” te winnen ondanks wijdverspreide kritiek en pleidooien om van koers te veranderen.

De lira tuimelde naar een dieptepunt van 13,45 per dollar en bereikte daarmee voor de elfde achtereenvolgende sessie een dieptepunt, maar pareerde daarna enkele verliezen. De lira heeft dit jaar 45% van zijn waarde verloren, waaronder een daling van bijna 26% sinds het begin van vorige week.

De lira heeft dit jaar wereldwijd veruit het slechtst gepresteerd, vooral door wat sommige analisten een voorbarig economisch “experiment” hebben genoemd van de president die Turkije al bijna twee decennia bestuurt.

De AKP van Erdoğan daalt in de opiniepeilingen in de aanloop naar de verkiezingen die uiterlijk medio 2023 moeten plaatsvinden, als gevolg van de sterk gestegen kosten van levensonderhoud.

Bron: Turkse media