Sjeik Mohammed bin Zayed, kroonprins van Abu Dhabi.

Turkse ambtenaren, die omwille van het regeringsprotocol anoniem zijn, vertelden Middle East Eye dat de toenaderingsverklaring van de VAE eerder dit jaar achter gesloten deuren het proces in gang heeft gezet.

“Er is geen ruimte voor emoties in het buitenlands beleid,” zei een Turkse ambtenaar.

Turkse functionarissen zijn erop gebrand de lijn te herhalen dat Turkije van geen enkel standpunt is afgeweken om de betrekkingen met Mohammed bin Zayed, de machtigste figuur van de Verenigde Arabische Emiraten ook bekend als MBZ, te verbeteren.

Een andere bron, die bekend is met de contacten tussen de VAE en Turkije, zei dat beide partijen nu van gedachten wisselen over de regionale kwesties en zijn overeengekomen om het op sommige gebieden oneens te zijn.

Volgens de bron heeft Turkije bijvoorbeeld laten weten dat het gekant is tegen de stappen die de VAE deze maand hebben gezet om de betrekkingen met de Syrische regering te normaliseren.

Emiraten investeren

Een van de stimulansen die Mohammed bin Zayed naar verluidt heeft gebruikt om de houding van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te verzachten, is de belofte van grote investeringen in Turkije.

Een goed ingelichte bron vertelde dat de kroonprins eerder dit jaar in een telefoongesprek aan Erdogan vertelde dat hij bereid was om tot 100 miljard dollar te investeren. Anderen zeiden dat het om minstens 10 miljard dollar ging. Beide forse bedragen die de kwakkelende Turkse economie een impuls zouden geven.

De investeringsautoriteit van Abu Dhabi en bedrijven die dicht bij de koninklijke familie van Abu Dhabi staan, hebben al publiekelijk belangstelling getoond voor de gezondheidszorg, financiële technologie en andere sectoren, met het oog op investeringen van 3 tot 4 miljard dollar. .

Een hoge delegatie uit Ankara, geleid door de ministers van Handel en Economie en vergezeld van Turkse zakenlieden, is vandaag ook in Abu Dhabi om investeringsmogelijkheden te bespreken.

Het aanbod van de Emiraten komt op een moment dat Turkije te kampen heeft met een valutacrisis die de regering ondermijnt in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2023. Volgens een opiniepeiling van oktober is de populariteit van Erdogan gedaald tot 38 procent.

De Amerikaanse dollar is sinds begin januari met bijna 55% in waarde gestegen ten opzichte van de Turkse lira, wat vooral het gevolg is van Erdogans anti-rentevisie. De inflatie ligt ook ver boven de officiële 20 procent.

In een privé-ontmoeting eerder deze maand met een Turkse politicus noemde Erdogan naar verluidt de mogelijke grote investeringen van de Emiraten als iets dat hem zou helpen de economie te stabiliseren.

Turkse functionarissen zeggen dat de investering voor beide partijen een win-win situatie zou zijn, aangezien de VAE op zoek zijn naar nieuwe landen om in te investeren en Turkije een lucratieve markt is.

“Er zou sprake zijn van geleidelijke stappen van de Emiraten voor de-escalatie in de regio,” zei de tweede Turkse functionaris.

“En als we naar de horizon kijken, zullen deze grote investeringen niet binnen een jaar maar binnen enkele jaren arriveren, wat de bilaterale betrekkingen zou versterken.”

Bianco, de Golfdeskundige, zegt dat Abu Dhabi gelooft dat de regionale afstemming tegen Turkije in het oostelijke Middellandse Zeegebied, samen met de economische en financiële ontberingen en de teleurstellende prestaties van Erdogan in de opiniepeilingen, de regering in Ankara veel opener hebben gemaakt voor het aanpassen van het regionale beleid in ruil voor Emirati-steun.

“Vooral investeringen, maar ook een wederzijdse afzwakking van maximalistische doelen zoals in Libië,” zei ze. “Bovendien hebben hun investeringen in Turkije ook een economische motivatie – er zijn verschillende echte koopjes te doen nu de lira zo gedevalueerd is.”

De voortdurende waardevermindering van de lira, die in november 20 procent van zijn waarde verloor, bemoeilijkt echter ook potentiële Emirati-investeringen.

Een in Abu Dhabi gevestigde bron zei dat de schommelingen de Emirati investeerders ongemakkelijk maakten, omdat wat ze ook van plan waren te kopen of in te investeren, het steeds goedkoper werd.

Bron: Turkse media