Turkse president Erdoğan heeft tijdens een telefoongesprek met premier Rutte aangegeven dat Ankara een kandidaat voor de nieuwe NAVO-secretaris-generaal zal steunen op basis van haar verwachtingen en behoeften, volgens het Turkse presidentschap.

Erdoğan vertelde Rutte dat het nieuwe hoofd van de NAVO aan de behoeften en belangen van bondgenoten moet voldoen in de strijd tegen terrorisme en rekening moet houden met de gevoeligheden van niet-EU-lidstaten.

Tijdens het gesprek op zondag bespraken ze de bilaterale betrekkingen tussen Turkije en Nederland, evenals het proces van het selecteren van de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO.

Erdoğan heeft de verwachtingen van Turkije van Rutte, een kandidaat voor secretaris-generaal van de NAVO, uiteengezet.

Hij benadrukte het belang van de nieuwe secretaris-generaal die de veiligheid en belangen van de leden dient in de strijd tegen terrorisme en andere uitdagingen.

De Turkse president benadrukte de noodzaak om de eenheid van het Bondgenootschap te versterken en prioriteit te geven aan de kernrol van de NAVO.

Erdoğan verklaarde tijdens de bijeenkomst dat, geleid door deze principes, Turkije haar beslissing over deze kwestie binnen het kader van strategische wijsheid en rechtvaardigheid zal nemen.

Turkije tenslotte heeft weer heel andere zorgen. Het wil zeker weten dat de nieuwe secretaris-generaal ook oog heeft voor de dreiging die terroristische organisaties vormen en voor de belangen van de Navo-landen die geen EU-lid zijn.

Kandidatuur van Mark Rutte

Het aantal landen dat de kandidatuur van Mark Rutte voor de hoogste functie van de NAVO steunt, is gestegen tot 28.

Een benoeming tot secretaris-generaal lijkt nu vrijwel zeker voor Rutte, maar het blijft onduidelijk wanneer het laatste verzet zal verdwijnen.

Er hangt al geruime tijd een gevoel van onvermijdelijkheid rond Ruttes poging om Jens Stoltenberg uit Noorwegen in september op te volgen als secretaris-generaal van de NAVO.

De ervaren Nederlandse vertrekkende premier wordt al geruime tijd gesteund door vier cruciale landen binnen de alliantie: de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Bron: Turkse media