De Nederlandse premier Mark Rutte zei vrijdag dat Turkije van groot belang is voor de verdediging van de oostflank van de NAVO te midden van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.

Rutte sprak tijdens een kabinetsvergadering en zei dat hij Turkije op 22 maart zal bezoeken in de aanloop naar een buitengewone top van NAVO-leiders op 24 maart, waar de oorlog zal worden besproken.

Hij zei dat het contact met Turkije niet alleen van de kant van Duitsland moet komen, en voegde eraan toe dat Berlijn ook goede betrekkingen met Turkije moet hebben, ook al zijn er meningsverschillen over sommige kwesties.

Rutte zei dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een van de weinige leiders is die contact heeft met Moskou en Kiev, en dat hij daarom in een recent telefoongesprek met Erdogan heeft gesproken over een bezoek aan Ankara.

Hij zei dat de relatie met Turkije altijd goed is gebleven.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die op 24 februari begon, heeft geleid tot internationale veroordelingen, financiële beperkingen voor Moskou en een exodus van internationale bedrijven uit Rusland.

Sinds het begin van de oorlog zijn in Oekraïne ten minste 816 burgers gedood en 1.333 gewond geraakt, aldus de VN, die daarbij aantekende dat dit cijfer waarschijnlijk hoger ligt.

Meer dan 3,27 miljoen mensen zijn ook naar buurlanden gevlucht, aldus het VN-vluchtelingenagentschap.

Bron: Turkse media