De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu (L) en de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Anniken Huitfeldt (R) schudden elkaar de hand als ze een gezamenlijke persconferentie houden in Ankara, Turkije, 15 juni 2022.

Turkije heeft Noorse burgers tijdelijk toestemming gegeven om Turkije binnen te komen met alleen hun nationale identiteitskaart, zo heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt.

De beslissing is genomen “om Noorse burgers in staat te stellen Turkije te bezoeken tijdens het toerismeseizoen 2022”, zei ministeriewoordvoerder Tanju Bilgiç in een verklaring.

De regeling is getroffen “op verzoek van de Turkse toeristische sector” omdat “Noorse burgers hun paspoort niet kunnen vernieuwen als gevolg van de aanhoudende wereldwijde chipcrisis”, aldus de verklaring.

“In het kader van deze tijdelijke regeling mogen Noorse burgers naar Turkije reizen met hun biometrische identiteitskaarten, die hun persoonlijke gegevens bevatten, gedurende een tijdelijke periode van zes en een halve maand,” voegde de woordvoerder eraan toe.

De woordvoerder verduidelijkte ook dat “er geen overeenkomsten zijn ondertekend” tijdens het bezoek van de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Anniken Huitfeldt deze week aan Turkije.

Vakantie in Turkije

Tussen 120.000 en 150.000 van de in totaal 5,3 miljoen Noren gaan jaarlijks op vakantie in Turkije.

De reden achter de “geen-paspoort-formule” is dat het verkrijgen van een paspoort in Noorwegen een moeizaam bureaucratisch proces is. Het duurt ongeveer zes maanden om een Noors paspoort af te geven, zelfs voor kinderen.

“We krijgen dagelijks telefoontjes van Noren naar onze ambassade om een oplossing voor dit probleem te vinden,” vertelde Çorman op 2 juni aan het dagblad.

De meeste Noren hebben ofwel geen paspoort of de vervaldata van hun paspoorten zijn verstreken.

Volgens het dagblad “neigt Ankara naar het verwelkomen van Noren met ID’s,” maar zal Oslo vragen om voorbeelden te tonen van het “reizen zonder paspoort.”

“Volgende week zullen we een officiële aanvraag indienen bij de Noorse autoriteiten”, voegde Çorman eraan toe.

Er wonen ongeveer 24.000 Turken in Noorwegen, volgens de laatste statistieken die in 2018 zijn uitgegeven.

Bron: Sabah