President Recep Tayyip Erdoğan komt aan voor een officiële welkomstceremonie, in Ankara, Turkije, 8 juni 2022

Turkije zal zijn standpunt over het NAVO-bod van Zweden en Finland niet wijzigen zolang deze landen geen duidelijke, concrete en beslissende stappen zetten in de strijd tegen het terrorisme, zei president Recep Tayyip Erdoğan.

Tijdens de vergadering van de parlementaire groep van zijn regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), zei Erdoğan dat Turkije Zweden niet zal steunen zolang terroristische organisaties in het Noordse land vrij opereren.

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu zei woensdag ook dat Ankara de inspanningen van NAVO-chef Jens Stoltenberg om de veiligheidsproblemen van Turkije aan te pakken, waardeert.

Hij herhaalde dat Turkije zijn eisen aan Zweden en Finland heeft overgebracht met een formele schriftelijke brief en nog steeds wacht op een concrete reactie.

Na tientallen jaren van militaire ongebondenheid heeft de oorlog van Rusland in Oekraïne Zweden en Finland er in mei toe aangezet een aanvraag in te dienen om toe te treden tot het westerse defensiebondgenootschap.

Zij stuitten echter op verzet van Turkije, dat zijn veto heeft uitgesproken over hun toetreding tot de alliantie omdat zij terroristische groeperingen zouden steunen, waaronder de PKK en haar Syrische vleugel, de YPG.

Geen antwoord op eisen

Hoewel de twee Noordse landen hebben gezegd dat de gesprekken zullen worden voortgezet om het geschil op te lossen, zei Ankara dat het geen antwoord heeft gekregen op zijn eisen, waaronder het stopzetten van de steun aan groepen die Turkije als terroristen beschouwt, het opheffen van wapenembargo’s tegen Ankara en het uitleveren van verdachten die het zoekt.

Elk verzoek om lid te worden van de NAVO moet door elk van de 30 leden worden gesteund. Turkije, dat al meer dan 70 jaar een NAVO-bondgenoot is, heeft gezegd dat het zijn standpunt niet zal wijzigen tenzij de Noordse landen “concrete stappen” ondernemen met betrekking tot zijn bezorgdheid.

NAVO-chef Jens Stoltenberg benadrukte dat de veiligheidszorgen van alle NAVO-bondgenoten moeten worden aangepakt.

De NAVO-chef zei dinsdag dat hij de stappen verwelkomt die zijn genomen om de zorgen van Turkije weg te nemen, waaronder de strijd tegen de terreurgroep PKK.

Bron: Sabah