Ishak Haleva

Israëlische burgers zouden Turkije nog steeds moeten bezoeken ondanks waarschuwingen van de Israëlische autoriteiten om niet naar het land te reizen, zei de hoofdrabbijn van Turkije, Ishak Haleva, woensdag.

“Ik denk dat Israëli’s moeten blijven komen en bezoeken. Turkije is een heel mooi land. Ze kunnen komen en ervan genieten zonder er ophef over te maken,” vertelde hij aan het Israëlische dagblad The Jerusalem Post, in tegenspraak met de officiële aanbevelingen van Israël.

“Ook als ze op straat praten, moeten ze niet zo hard praten als ze gewoonlijk doen. Turkije is prachtig in de zomer, dus wees alstublieft onze gasten,” voegde hij eraan toe.

Zijn uitspraken komen nadat Israël zijn burgers op maandag aanspoorde om Istanbul te vermijden of naar huis terug te keren als ze er al waren, waarmee het een advies van 30 mei tegen reizen naar Turkije aanscherpte vanwege wat het zei een dreiging was van Iraanse pogingen om vakantievierende Israëli’s te doden of te ontvoeren.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zei dat een “enorme inspanning” van de Israëlische veiligheidstroepen “Israëlische levens had gered in de afgelopen weken” en bedankte de Turkse regering voor haar bijdrage.

Hij gaf geen verdere details. Een Israëlische veiligheidsfunctionaris vertelde Reuters dat Turkije verschillende vermoedelijke “agenten” van de Iraanse Revolutionaire Garde had gearresteerd.

“We roepen Israëli’s op om niet naar Istanbul te vliegen – en als je geen vitale reden hebt, vlieg dan niet naar Turkije. Als je al in Istanbul bent, keer dan zo snel mogelijk terug naar Israël,” zei Lapid in een verklaring op televisie.

“Deze terreurdreigingen zijn gericht tegen vakantievierende Israëli’s. Ze selecteren, op een willekeurige maar doelbewuste manier, Israëlische burgers met de bedoeling hen te ontvoeren of te vermoorden,” zei hij.

“Ik wil vanaf deze plaats ook een boodschap overbrengen aan de Iraniërs. Wie Israëliërs kwaad doet, komt daar niet mee weg. De lange arm van Israël zal hen pakken, waar ze ook zijn.”

Maatregelen

Teheran heeft gezworen vergeldingsmaatregelen te nemen tegen Israël, dat het beschuldigt van de moord op Hassan Sayad Khodai op 22 mei, een Iraanse kolonel van de Revolutionaire Garde die achter het stuur van zijn auto werd doodgeschoten door twee mensen op een motorfiets.

Israël heeft de verantwoordelijkheid bevestigd noch ontkend, zoals gebruikelijk is bij beschuldigingen van moordaanslagen. Het beschuldigde Khodai ervan aanslagen te hebben beraamd tegen zijn burgers wereldwijd.

Populaire bestemming

Turkije is een populaire toeristische bestemming voor Israëli’s. De twee landen hebben hun banden hersteld na meer dan een decennium van gespannen relaties.

De opperrabbijn zei echter dat de veiligheidsdreiging jegens Joden en Israëli’s dezelfde is als in de afgelopen jaren, en benadrukte dat hij geen “nieuwe instructies van de Turkse regering heeft ontvangen”.

Ook het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verwierp de oproepen van Israël om zijn burgers aan te sporen het land te verlaten uit vrees voor Iraanse aanvallen, en zei dat Turkije een veilig land is.

Bron: Sabah