De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei dinsdag dat hij “zeer geïrriteerd” was over de pogingen van Turkije om toe te treden tot een Centraal-Aziatisch veiligheidsorgaan dat wordt gedomineerd door Rusland en China, aldus Reuters.

De Turkse president Tayyip Erdogan zei zaterdag dat hij streeft naar lidmaatschap van de Shanghai Cooperation Organisation voor Turkije, dat ook lid is van het NAVO-verdedigingsverbond.

“Dit is geen organisatie die een belangrijke bijdrage levert aan een goede wereldwijde coëxistentie”, zei Scholz tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York, na een ontmoeting met Erdogan.

“Dus ik ben erg geïrriteerd over deze ontwikkeling. Maar uiteindelijk is het belangrijk om het eens te worden over wat ons drijft om duidelijk te maken dat de Russische oorlog tegen Oekraïne niet succesvol mag zijn,” zei hij volgens een transcript van een nieuwsconferentie.

Los daarvan zei Scholz dat eventuele referenda in oostelijke Oekraïense gebieden die door Russische troepen in beslag zijn genomen, “nepreferenda” zijn die niet kunnen worden aanvaard.

Hij zei ook dat het erop leek dat Rusland opnieuw zou proberen de Oekraïense tarwe-export te stoppen – iets wat zowel Turkije als Duitsland willen voorkomen.

Bron: Turkse media