Grote aantallen Russen haastten zich woensdag om enkeltjes uit het land te boeken nu het nog kon.

Nadat de Russische president Vladimir Poetin een gedeeltelijke mobilisatie van militaire reservisten voor de oorlog in Oekraïne had aangekondigd.

Vluchten uit Rusland zijn volgeboekt vanwege zorgen bij de Russische bevolking over de gedeeltelijke militaire mobilisatie, die is aangekondigd door president Vladimir Poetin.

Het gaat bijvoorbeeld om vluchten naar Turkije en Armenië. Russen kunnen naar die landen reizen zonder visum.

Er zijn zorgen dat Russische mannen verplicht worden om in Oekraïne te gaan vechten. Door de mobilisatie kan Rusland 300.000 reservisten oproepen voor de strijd in Oekraïne.

Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat Rusland overgaat tot een mobilisatie. Dat houdt in dat Russen die nu niet in het leger zitten, maar daar wel ervaring hebben, opgeroepen kunnen worden.

Volgens Turkish Airlines zijn vluchten voor een enkele reis van de Moskouse luchthaven Vnoekovo naar Istanbul, Ankara en Antalya voor de komende drie tot vier dagen uitverkocht.

Turkish Airlines zegt voor donderdag en vrijdag de capaciteit te vergroten.

Ook bij de Turkse maatschappij Pegasus zijn vluchten vanuit Moskou naar Istanbul en andere bestemmingen in Turkije uitverkocht.

Vluchten van Moskou naar Istanbul, Ankara en Antalya via Turkish Airlines (THY) waren ofwel allemaal geboekt of niet beschikbaar tot zondag.

Typische tarieven voor een enkele reis naar Turkije schoten omhoog tot meer dan 80.000 roebel ($1.321), vergeleken met iets meer dan 22.000 roebel een week geleden. Op de website van Turkish Airlines liepen de prijzen op tot 173.000 roebel.

Ook de tickets van budgetmaatschappij Pegasus van onder meer Moskou naar Istanbul waren tot en met zaterdag uitverkocht. Pegasus verhoogt ook haar passagierscapaciteit, vertelde een woordvoerder.

Het hoofd van het Russische bureau voor toerisme zei dat er tot nu toe geen beperkingen zijn opgelegd voor reizen naar het buitenland.

Aeroflot, de nationale luchtvaartmaatschappij die de vlag voert, zei dat het de verkoop van tickets niet beperkt.

Het decreet van Poetin bepaalt dat het ministerie van Defensie bepaalt hoeveel mensen voor actieve dienst worden opgeroepen.

Minister van Defensie Sergei Shoigu zei in een televisie-interview dat aanvankelijk 300.000 reservisten met relevante gevechts- en dienstervaring zouden worden gemobiliseerd.

Paniek onder Russen

De sociale netwerken werden al snel overspoeld met berichten over paniek onder de Russen.

Sociale netwerken in het Russisch werden ook overspoeld met adviezen om de mobilisatie te vermijden of het land te verlaten.

Bron: Sabah