Foto: Diyanet topambtenaar İdris Bozkurt en imam Halil Konakcı

Er is een strafrechtelijke klacht ingediend tegen Diyanet topambtenaar İdris Bozkurt en imam Halil Konakcı voor hun uitlatingen gericht tegen vrouwen via hun kleding.

Een burger heeft een strafrechtelijke klacht ingediend tegen İdris Bozkurt, lid van de hoge raad van het Turkse directoraat voor religieuze zaken (Diyanet), en tegen imam Halil Konakcı na hun opmerkingen over vrouwen.

De burger İsmail Sami Çakmak, advocaat van beroep, zei in zijn verzoekschrift dat de uitspraken van Bozkurt en Konakcı vereisen dat de aanklagers een officieel onderzoek naar hen instellen, aldus berichtgeving door het dagblad Cumhuriyet.

Volgens Çakmak zijn zowel Bozkurt als Konakcı “ambtenaren van de Turkse Republiek, die een seculiere, sociale en constitutionele staat is”.

“Zij hebben geen privileges. Hun uitvoeringen, betogen en verklaringen moeten in dit verband zijn,” luidde de klacht.

Strakke broeken

Tijdens een uitzending van Diyanet TV op 13 augustus heeft Bozkurt vrouwenhaat geuit en gezegd dat het “onaanvaardbaar” is dat vrouwen “strakke broeken” dragen.

“Laten we allemaal accepteren dat de dingen die we broeken noemen nauwsluitend zijn. En meer over vrouwen. Het [dragen] van broeken in de vorm van panty’s en je daarmee in het openbaar begeven is onaanvaardbaar. Het is de schending van religieuze regels,” zei hij.

De opmerkingen van Bozkurt kwamen minder dan een maand nadat Konakcı, de imam van de Melike Hatun Moskee in Ankara, zich richtte tegen vrouwen die op straat lopen door hen te vergelijken met “vlees in slagerijen”.

“De straten zijn als een slagerij. We walgen nu van het zien van vlees. Waarom? Hebben deze vrouwen geen vaders, broers, echtgenoten?”

“Ben je helemaal niet jaloers? Heb je nooit een geweten als je dochter of vrouw zo over straat gaat en een video deelt?” zei Konakcı, in opmerkingen die impliceren dat zij geen hoofddoeken dragen en hun lichaam bedekken.

Bron: Turkse media