Musks aankoop van de socialemediagigant wordt hevig besproken in Saoedi-Arabië en Turkije, waar de miljardair een gecompliceerde geschiedenis heeft met beide regeringen.

Miljardair Elon Musk bereikte eerder een deal om Twitter te kopen voor $44 miljard in contanten.

Veel van Musks plannen voor het socialemediaplatform hebben betrekking op het hervormen van Twitter’s beleid voor het modereren van inhoud, dat bekritiseerd is als restrictief voor de vrijheid van meningsuiting.

De overname leidde tot heftige reacties in sommige kringen in het Midden-Oosten, met name in Saoedi-Arabië en Turkije.

Saoedi-Arabië

Meer recentelijk heeft de Saoedische prins Alwaleed bin Talal, een van de grootste aandeelhouders van Twitter, het aanbod van Musk om het bedrijf te kopen publiekelijk afgewezen, zeggende dat Twitter meer waard was.

Musk reageerde niet goed en tweette in een reactie naar de prins over het gebrek aan vrije media in Saoedi-Arabië.

“Hoeveel van Twitter bezit het Koninkrijk, direct & indirect? Wat zijn de standpunten van het Koninkrijk over journalistieke vrijheid van meningsuiting?” vroeg Musk aan Talal.

Saoedi-Arabië heeft de meeste Twitter-gebruikers van alle landen in het Midden-Oosten, met zo’n 25 miljoen Saoediërs die het platform gebruiken.

Veel Saoedische gebruikers waren blij dat Musk Twitter kocht, volgens een in Saoedi-Arabië gevestigde analist.

Jamal AlTamimi vertelde: “Saoediërs als geheel zijn erg blij met de deal omdat ze [geloven dat] het bestuur van Twitter tegen hen is en ze denken dat Musk rechtvaardiger zal zijn.”

Tamimi voegde eraan toe dat het de Saoedische regering niet veel kan schelen wie de eigenaar is van Twitter “zolang haar burgers het maar met succes gebruiken.”

Turkije

Musk heeft ook een geschiedenis met Turkije, met name met president Recep Tayyip Erdogan.

Vorig jaar spraken Musk en Erdogan over ruimte-exploratie en een raket van Musk’s SpaceX bracht de Turkse satelliet Turksat 5B in een baan om de aarde. Musk ontmoette Erdogan in Turkije in 2017.

Sommige regeringsgezinde Turkse media prezen de Twitter-overname van Musk.

Schrijvend in Sabah dagen voordat de deal werd aangekondigd, bespotte Melih Altinok de critici van Musk.

Na het bereiken van de deal vertelde de Turkse social media commentator Emir Cagdas Pekcetin aan Yeni Safak dat Musk een “serieuze houding heeft ten opzichte van een waarheidsgetrouwe nieuwsfeed.”

“Zijn positieve banden met onze president zullen zorgen voor een schonere nieuwsstroom op sociale media in ons land,” zei hij, en beweerde dat Musk accounts zal blokkeren die in verband worden gebracht met de Gulenistische beweging van Turkije.

Bron: Turkse media