Enes Kara (20)

Een jonge Turkse student heeft zelfmoord gepleegd nadat hij in een video beschreef hoe benauwend het leven is in zijn studentenflat die wordt geleid door een religieuze sekte.

Enes Kara, 20, heeft gezegd dat de sekte hem dwong om te bidden, godsdienstlessen bij te wonen en religieuze boeken te lezen.

Een Turkse student geneeskunde heeft een einde aan zijn leven gemaakt nadat hij een video had gepost waarin hij vertelde over de onderdrukkende omgeving in zijn studentenflat die wordt gerund door een religieuze sekte.

In de video zegt Enes Kara (20), in zijn tweede jaar aan de medische faculteit van de Fırat Universiteit in de oostelijke provincie Elazığ, dat hij wordt gedwongen te bidden en de boeken te lezen die de sekte hem opdraagt.

Hij zegt dat hij “psychisch erg moe” is en deze omgeving niet kan verdragen.

Hij zegt ook dat hij “zijn enthousiasme voor het leven heeft verloren” en dat hij bang is om dit aan zijn familie te vertellen.

Kara liet een zelfmoordbrief achter waarin hij zei dat de sekte hem dwong te bidden en de religieuze lessen bij te wonen hoewel hij geen moslim was.

“In de door de sekte gerunde slaapzaal waar ik verblijf, is het verplicht te bidden, de lessen van de sekte bij te wonen en de boeken te lezen die zij geven. Ik ben geen moslim, mijn familie weet dit niet, toen ik zei dat ik deze plaats wilde verlaten, kreeg ik als antwoord ‘nee'”, zou hij in zijn zelfmoordbrief hebben geschreven.

Andere bewoners van het appartement en ook studenten zeiden dat de slaapzaal toebehoorde aan de Nur-sekte.

Ondertussen verzamelden Kara’s vrienden zich op het terrein van de Universiteit van Fırat en hielden een moment van stilte in acht.

“Hoeveel levens moeten we nog verliezen om een actie te ondernemen? Wij eisen dat deze situatie wordt aangepakt en dat families, docenten en de directie hier iets aan doen”, aldus hun verklaring die door een van de studenten werd voorgelezen.

Zij zeiden ook dat het huis waarin Kaya verbleef, toebehoorde aan de Nur-sekte, en eisten dat de staat voldoende huisvestingsmogelijkheden voor studenten zou bieden.

Zij wezen erop dat verschillende studenten naar door de sekte beheerde slaapzalen worden geduwd bij gebrek aan voldoende slaapzalen van de staat.

Het tekort aan slaapzalen van de overheid in Turkije dwingt studenten onderdak te zoeken in aan religieuze sektes gelieerde slaapzalen.

Deskundigen roepen de regering al jaren op om deze door sektes beheerde slaapzalen te onteigenen.

Bron: Turkse media