Nadat president Erdoğan leden van de Turkse Medische Vereniging (TTB) “fraudeurs” en “leugenaars” had genoemd heeft de TTB gezegd dat zij alleen waarschuwingen uitbrengt op basis van wetenschappelijk bewijs.

Nadat de Turkse Medische Vereniging (TTB: Türk Tabipleri Birliği) een waarschuwing had doen uitgaan over de doeltreffendheid van het in eigen land geproduceerde Turkse vaccin Covid-19, Turkovac genaamd, noemde president Recep Tayyip Erdoğan de leden van de organisatie “fraudeurs” en “leugenaars”.

Nu heeft de organisatie gereageerd en gezegd dat alles wat zij doen gebaseerd is op het algemeen belang en de wetenschap.

Op 8 januari, nadat de medische vereniging publiekelijk had verklaard dat er niet voldoende onderzoek was verricht naar de doeltreffendheid van het Turkse vaccin, noemde president Erdoğan hen “oplichters”, “leugenaars” en “fraudeurs”, waarmee hij impliceerde dat de organisatie de nationale strijd tegen de pandemie probeerde te ondermijnen.

De organisatie zei dat zij als gezaghebbende stem inzake medische kwesties in Turkije ervoor moet zorgen dat de mensen veilig blijven bij een aanhoudende pandemische dreiging.

Zij benadrukten ook hun steun voor elke vooruitgang op het gebied van vaccins als middel om Covid-19 te bestrijden – vaccins zijn volgens hen het belangrijkste instrument in de strijd tegen het virus.

Zij zeiden echter dat zij eerst de gegevens van fase 3 moeten zien voordat zij het vaccin kunnen aanprijzen.

Tot nu toe zijn er nog geen gegevens vrijgegeven van de derde fase van het vaccin, waarvan de ontwikkeling door de AKP-regering is geprezen.

De organisatie zegt dat de regering officiële gegevens moet vrijgeven en een vergunning voor noodgebruik voor het vaccin moet aanvragen.

De TTB is al lang het mikpunt van de woede van de regering, vooral tijdens de pandemie van het coronavirus.

Bron: Turkse media