Beeld uit ‘Sound of Metal’

De Britse acteur Riz Ahmed is de eerste moslim geworden die genomineerd is voor Beste Acteur bij de Academy Awards voor zijn rol in “Sound of Metal”.

De vaardige acteur verschijnt voor het publiek als een heavy metal drummer die zijn gehoor begint te verliezen.

In het drama, geregisseerd door Darius Marder, speelt Ahmed Ruben, die op tournee is met zijn zangeres vriendin wanneer hij zijn gehoor verliest. Hij gaat met tegenzin op zoek naar hulp en leert gebarentaal.

Ahmed, bekend van “Rogue One: A Star Wars Story”, “Venom” en “The Night Of”, zei dat de voorbereiding voor de rol, waarvoor hij leerde drummen en Amerikaanse gebarentaal spelen “een intensief proces” was.

“Gewoon op een emotioneel niveau, het was een heel rauw script. Darius Marder schreef iets heel, heel hartverscheurends en dus was het heel ingrijpend om op dat emotionele niveau naar die plek te gaan,” vertelde Ahmed aan Reuters.

Ruben brengt tijd door met dove kinderen en geeft les in drummen.

“Werken met die dove kinderen … was als een masterclass in acteren,” zei Ahmed.

“Hun focus, hun aandacht, hun communicatie is zo belichaamd.”

Ahmed schreef vorige maand geschiedenis als de eerste moslim die een Oscar-nominatie voor beste acteur kreeg.

“Het betekent veel voor me dat zoveel mogelijk mensen zich kunnen herkennen en zich kunnen vinden in deze feestelijke momenten. Het is geweldig als mensen zich hiermee kunnen verbinden omdat ik de eerste moslim ben die in deze categorie is genomineerd”, zei hij.

“Ik denk dat veel mensen het heel spannend vinden dat er een nominatie is voor beste film voor een film met open ondertiteling voor de dovengemeenschap.

Met zes nominaties is Sound of Metal een van de verrassingen van de 93ste Oscarrace.

Een drama rond Ruben, drummer in metalband Blackgammon, die vrij abrupt doof wordt en daar in een afgelegen ontwenningskliniek voor doven mee in het reine moet komen; zijn vriendin Lou vreest dat hij weer troost zoekt in de heroïne.

Bron: Sabah