Foto: Barbie en Oppenheimer liggen op koers om de op drie na grootste box office-opening aller tijden te worden

Nu de wereld wordt overspoeld door de film “Oppenheimer” van de veelgeprezen regisseur Christopher Nolan, is er onlangs een brief aan het licht gekomen die de bekende natuurkundige Robert Oppenheimer in 1962 schreef aan de gewaardeerde Turkse natuurkundige en wiskundige Feza Gürsey.

Gürsey, die wordt beschouwd als een van de belangrijkste wiskundigen en theoretische natuurkundigen van de 20e eeuw, was van 1971 tot 1991 lid van de faculteit natuurkunde aan Yale University.

Vanwege zijn belangrijke bijdragen aan de elementaire deeltjesfysica kreeg hij op 19 januari 1977 samen met Sheldon Glashow de Oppenheimer Prijs.

“Beste Feza, van T.D. hoorde ik dat je hier volgend jaar misschien een jaar welkom bent. Ik hoop dat dat zo is, en als ik bericht van je heb, zal ik met mijn collega’s overleggen en zullen we onze gunstige gedachten op papier zetten.”

“Het lijkt me heel goed dat u snel weer terugkomt. Met hartelijke groeten aan u beiden,” stond er in de brief, geschreven in Oppenheimers elegante proza.

Robert Oppenheimer, een Amerikaanse natuurkundige en universiteitsprofessor die bekend staat als de “vader van de atoombom”, leidde het wetenschappelijke team en pionierde bij de ontwikkeling van atoomwapens in Los Alamos.

Onder zijn leiding leidde het Manhattan Project op 16 juli 1945 met succes ’s werelds eerste kernexplosie tijdens de Trinity-test in New Mexico.

Pandemie

De opkomst van de blockbusters gaf aan dat Hollywood eindelijk is hersteld van de pandemie.

Alles bij elkaar hadden de Noord-Amerikaanse multiplexen hun grootste weekend sinds “Avengers: Endgame” in april 2019.

“Barbie, een feministisch manifest verpakt in hete roze kauwgom, verkocht naar schatting 155 miljoen dollar aan kaartjes in binnenlandse bioscopen, volgens Comscore, dat box office-gegevens verzamelt.

In het buitenland bracht de PG-13 komedie nog eens 182 miljoen dollar op.

“Barbie” werd uitgebracht door Warner Bros. en kostte 145 miljoen dollar om te maken, exclusief marketingkosten, die aanzienlijk waren.

Box office analisten, die complexe formules gebruiken om de kaartverkoop te voorspellen, hadden verwacht dat “Barbie” ongeveer 110 miljoen dollar zou opbrengen in de Verenigde Staten en Canada.

“Oppenheimer hielp Barbie aan te wakkeren en vice versa. De gelijktijdige release kreeg de bijnaam Barbenheimer en filmfans raakten in de ban van hun wilde ongerijmdheid.

Nolan’s film, die Universal Pictures minstens 100 miljoen dollar kostte om te maken, een megawat marketingcampagne niet meegerekend, is een drie uur durend tijdsdrama over Robert Oppenheimer, de man die bekend staat als “de vader van de atoombom”.

Volgens de National Association of Theater Owners, een handelsorganisatie, kochten ongeveer 200.000 mensen kaartjes om “Barbie” en “Oppenheimer” als dubbelfilm te zien.

Bron: Britse media