Biopic over het leven van de Turkse volkszanger Neşet Ertaş wordt op 23 dec. vertoond.

Zijn muziek onthult zijn reis in de muziek als vertegenwoordiger van de laatste grote voorstander van “Abdallık,” de naam van het genre die verwijst naar groepen die zich bezighouden met muziek uit hun thuisstad.

De langverwachte film “Garip Bülbül Neşet Ertaş” zal het publiek op 23 december ontmoeten en het leven onthullen van de meester van de volksliederen, een van de meest waardevolle schatten in de overdracht van de waarden en het culturele erfgoed van de natie aan toekomstige generaties.

UNESCO heeft Ertaş erkend als een levende menselijke schat. De volkszanger weigerde de titel van staatsartiest, die hem was aangeboden door de toenmalige president Süleyman Demirel.

Hoewel hij alleen de lagere school heeft afgemaakt, kreeg Ertaş in 2011 een eredoctoraat van het Turks Conservatorium van de Technische Universiteit van Istanbul voor zijn grote beheersing van de muziek.

De volksdichter Ertaş, die liefdevol wordt herinnerd als de “Bozkırın Tezenesi” (“Stem van de Prairie”), wiens wortels gebaseerd zijn op de Anatolische en Abdal-traditie die duizenden jaren teruggaat, voedt zich vanuit zijn wortels met de menselijke emoties van liefde, respect, verlangen, rechtvaardigheid, tolerantie, gelijkheid, broederschap, vreugde en pijn.

De liederen van de meester-kunstenaar zijn geboren uit het lijden dat hij heeft meegemaakt. Daarom was hij in staat de harten van velen te bereiken door zijn universele boodschap met een unieke stijl en diepe melodieën. De instrumentbeheersing van de artiest, zijn unieke teksten en zijn faam verspreidden zich zelfs tot buiten de grenzen van Türkiye.

Zijn nalatenschap reikt tot vandaag als een saz-meester die perfectie heeft bereikt met zijn unieke expressie, timbre en krachtige techniek, die vandaag nog steeds niet ontcijferd is.

https://www.youtube.com/watch?v=OHH_hVndcuI&ab_channel=DijitalSanatlar

Bron: Sabah