Adnan Oktar,

Een rechtbank in Istanbul heeft een van de langste gevangenisstraffen ter wereld opgelegd aan Adnan Oktar, een Turkse televangelist die een sekte leidde die betrokken was bij een lange lijst misdaden.

Tijdens de laatste zitting van woensdag in een nieuw proces kregen Oktar en 14 andere verdachten elk 8,658 jaar gevangenisstraf opgelegd.

De huidige straffen waren niet hoger dan de gevangenisstraffen die de rechtbank tijdens eerdere zittingen had opgelegd – 9.803 jaar en zes maanden – maar behoren nog steeds tot de langste in het land en in de wereld.

Het eerste vonnis in het proces tegen Oktar en zijn volgelingen werd in januari 2021 bekendgemaakt. Een hof van beroep had het vonnis vernietigd wegens juridische tekortkomingen en een nieuw proces gelast.

Het vonnis van het hof van beroep maakte de weg vrij voor 68 beklaagden wegens de tijd die zij tot de datum van het proces in voorarrest hadden doorgebracht en andere factoren, terwijl het hof verlengde detentie van Oktar en zijn naaste medewerkers beval.

De aanklagers hadden beroep aangetekend tegen het vonnis voor de vrijlating en de 61 verdachten die in vrijheid moesten worden gesteld, werden opnieuw in hechtenis genomen toen de rechtbank het bezwaar aanvaardde. Vijftig van hen werden gearresteerd, terwijl er sinds begin 2022 een nieuw proces aan de gang was.

Woensdag hadden de rechters het laatste woord over het lot van 215 beklaagden, onder wie 72 in hechtenis, waardoor de hoop van Oktar, die er volgens zijn verklaringen tijdens eerdere zittingen op vertrouwde dat hij zou worden vrijgelaten, de bodem werd ingeslagen.

Deze keer werd Oktar veroordeeld tot 891 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van het leiden van een criminele organisatie, seksueel misbruik, ontzegging van onderwijsrechten, marteling, ontvoering en illegale opslag van persoonsgegevens.

8.658 jaar

In totaal werd Oktar veroordeeld tot 8.658 jaar omdat de rechtbank redeneerde dat hij als hoofd van de sekte moest worden veroordeeld voor misdaden die door zijn discipelen waren gepleegd.

In de aanklacht tegen Oktar en anderen, die in september bij de rechtbank werd ingediend, worden zij ervan beschuldigd een gewapende organisatie te leiden en religieuze gevoelens uit te buiten. Zij worden beschuldigd van het verzamelen van inlichtingen en het belasteren van sekteleden die hun banden willen verbreken.

Oktar wordt ook beschuldigd van systematisch seksueel misbruik van de leden van de sekte en het verzamelen van privégegevens over bekende namen, van politici tot journalisten.

Bron: Sabah