Het langarmige enge speelgoed "Huggy Wuggy" is door Turkse regelgevers teruggeroepen op de markten van Turkije.

Het ministerie van Handel van Türkiye heeft een verbod ingesteld op producten met het personage “Huggy Wuggy” vanwege de negatieve effecten ervan op kinderen.

De autoriteiten hebben ook een administratieve boete van 123 000 TL (6.356 euro) opgelegd aan de bedrijven die de producten op de markt brengen.

Tijdens de inspecties werden monsters van het speelgoed genomen om na te gaan of het als schadelijk voor kinderen moet worden beschouwd.

Vervolgens werd een verbod ingesteld op de plaatsing ervan in winkels, zodat ze niet op de markt en bij de consumenten terechtkomen.

Wie is Huggy Wuggy?

Huggy Wuggy is een tot speelgoed omgevormd videospelfiguur, volgens de inhoudsnormen van Pan European Game Information (PEGI).

Het personage werd in september 2021 gecreëerd en was sinds maart 2022 als spel beschikbaar op de Android- en IOS-markten. Het hoofdplot van het spel speelt zich af in een verlaten speelgoedfabriek waar wraakzuchtig speelgoed wacht, terwijl de speler probeert te overleven.

In de latere stadia van het spel verdwijnt Huggy Wuggy van het voetstuk en verandert hij snel in een monster van 9 meter. Het personage blijft echter stil en maakt mensen al lachend bang met zijn scherpe tanden. Als hij de speler te pakken krijgt, sterft deze.

Pluchen horror op school

Het pluchen speelgoedpersonage Huggy Wuggy blijkt de psychologie van kleuter- en basisschoolkinderen te verstoren, die het speelgoed vaak mee naar school nemen.

Het belangrijkste kenmerk van het spel is dat het Huggy Wuggy-personage mensen, vooral kinderen, probeert te doden door hun keel dicht te knijpen of door te snijden.

Aangezien er dit jaar klachten zijn binnengekomen van ouders en leraren over de toename van agressief keelknijpen in klaslokalen, riepen deskundigen al snel op om het speelgoed van scholen te verbieden.

In dit verband zei gespecialiseerd psycholoog Ramazan Saygı Şimşek:

“Sinds de opening van de scholen is er een toename van keelknijpgedrag onder kinderen. We ontvangen dagelijks klachten van tientallen opvoeders en ouders. Er zijn de afgelopen weken aanvragen ingediend bij het Centrum voor Presidentiële Communicatie (CIMER).”

Klinisch psycholoog Aybüke Akdeniz benadrukte dat dit speelgoed niet in huizen en scholen mag worden gebracht: “We hebben een groeiend aantal kinderpatiënten ontvangen die psychotische stoornissen hebben ontwikkeld.”

De psycholoog merkte op dat ze zeer regelmatig berichten ontvangt van scholen en opvoeders. “Ouders vertellen ons dat: ‘De keel van mijn kind is dichtgeknepen. Hij is bang.'”

Ze noemde verder een geval waarin een 6-jarige zoon van een moeder die zelf zes maanden zwanger was, zei: “‘Mam, weet je, ik ga mijn broertje stikken nadat hij geboren is omdat Huggy Wuggy dat doet.’ Dit maakte de moeder doodsbang.

Bron: Sabah