Foto: Een toeriste geniet van het zicht van de Turkse Rivièra

Verwoestende branden, temperaturen van meer dan 40 graden Celsius en toeristen die een mogelijke ramp ontwijken door thuis te blijven.

Zal klimaatverandering uiteindelijk het toerisme veranderen, niet in het minst in het Middellandse Zeegebied?

Regio’s waar veel vakantiegangers komen, worden ook het hardst getroffen door de klimaatverandering.

In Griekenland zijn de afgelopen dagen duizenden toeristen geëvacueerd van de eilanden Rhodos en Corfu, die zijn verwoest door branden die zijn ontstaan door het verstikkende hete weer.

Het internationale vliegveld van Rhodos is veranderd in een geïmproviseerde camping die wordt overspoeld door gedesoriënteerde toeristen.

Andere landen rond de Middellandse Zee zijn ook getroffen.

In Spanje is de thermometer 15 graden hoger dan normaal in het zomerseizoen. Italië heeft ook te kampen gehad met hittegolven. Het eiland Sardinië smolt onder de 48 graden Celsius, terwijl Tunis maandag 49 graden Celsius te verduren kreeg.

Toerisme speelt een belangrijke rol in de economieën van de regio – de sector is goed voor bijna een kwart van het bruto binnenlands product (bbp) in Griekenland en 12% in Spanje.

Economische gevolgen

De stijgende temperaturen kunnen bezoekers afschrikken.

Volgens Jean-François Rial, die aan het hoofd staat van het Franse reisbureau Voyageurs du Monde, “zal de opwarming van de aarde sommige bestemmingen steeds minder bezoekbaar maken. Het hele Middellandse Zeegebied maakt zich zorgen en toch is het de belangrijkste bestemming van Europese reizigers.”

In Spanje “beginnen we toeristen zich af te horen vragen” of ze hun zomervakantie wel aan de Middellandse Zeekust moeten doorbrengen, zegt Joantxo Llantada, professor aan de IE Business School in Madrid.

Volgens een recente notitie van Moody’s “kunnen hittegolven de aantrekkelijkheid van Zuid-Europa als toeristische bestemming op de langere termijn verminderen of op zijn minst de vraag in de zomer doen afnemen, wat negatieve economische gevolgen zal hebben gezien het belang van de sector.”

Geen zonaanbidding meer?

Niet zo snel, suggereert Hamit Kuk, hoofdadviseur van de voorzitter van de Vereniging van Turkse Reisbureaus (TÜRSAB).

“Deze kwestie is erg belangrijk voor de toeristenindustrie – maar het is geen probleem als de temperaturen in Antalya erg warm zijn, omdat Europese toeristen meestal de voorkeur geven aan de zon,” vertelde Kuk aan Agence France-Presse (AFP).

“We kunnen kijken naar de voorbeelden van Egypte en Dubai. In juli-augustus zijn daar temperaturen van 45 graden Celsius en toeristen gaan er nog steeds graag naartoe.

De voorzitter van de Tunesische hotelfederatie, Dora Miled, vertelde AFP dat “de hitte tot nu toe geen invloed heeft gehad op het toerisme.

“Als we nog niet terug zijn op het activiteitenniveau van 2019 … dan is dat vooral te wijten aan de hoge kosten van vliegreizen,” zei Miled.

Noord-Europese bestemmingen

Mocht het bijna onmogelijk worden om een bestemming te bezoeken die onder abnormale temperaturen lijdt, dan zouden vakantiegangers verder weg kunnen kijken, suggereert Jean-Francois Rial, die zei: “Noord-Europese bestemmingen zijn in opkomst.”

Hij suggereerde dat Groot-Brittannië en Ierland beide aan populariteit zouden kunnen winnen.

“Op dit moment maken we ons geen zorgen over de vraag op de binnenlandse markt, maar als de wereldwijde klimaatcrisis blijft escaleren, zullen we de zomer- en winterseizoenen moeten herzien,” aldus Kuk.

Bron: Sabah