Foto: Doctor Sadık Ahmet

De Turkse publieke omroep TRT bereidt zich voor om het leven van de Turkse arts en politicus Sadık Ahmet op het grote scherm te brengen.

De opnames van “Dokter Sadık Ahmet” zullen in augustus van dit jaar beginnen en de film zal naar verwachting in maart 2022 worden uitgebracht.

West-Thracië ligt in het noordoosten van Griekenland en strekt zich uit over een gebied van 8.578 vierkante kilometer (3.312 vierkante mijl).

Naar schatting wonen er ongeveer 200.000 Turkse moslims. De Griekse regering noemt hen “Griekse moslims” en ontkent ten stelligste het bestaan van een Turkse minderheid in West-Thracië.

Bovendien heeft Human Rights Watch (HRW) gerapporteerd dat de Griekse regering al vele jaren probeert het aantal etnische Turken in West-Thracië te verminderen.

Ahmet uit Komotini (Gümülcine) in West-Thracië was de oprichter van de West-Thracische Turken- en Vriendschapspartij voor Gelijkheid en Vrede, die de belangen van de autochtone moslims van Griekenland behartigde.

Tweemaal verkozen

Ahmet werd tweemaal verkozen als wetgever in het Griekse parlement en leidde campagnes voor de rechten van de in West-Thracië wonende Turken in het land, na jaren van vervolging door Athene.

Op 24 juli 1995, de verjaardag van het Verdrag van Lausanne, de overeenkomst die de rechten van de Turkse minderheid in Griekenland waarborgt, kwam Ahmet op 48-jarige leeftijd bij een verdacht auto-ongeluk om het leven.

TRT voorzitter en directeur, generaal Ibrahim Eren deelde de eerste trailer van de film over het leven van de Turkse leider op zijn Twitter account.

Eren schreef in zijn tweet: “We zijn begonnen met het werk van onze film die het levensverhaal vertelt van wijlen Dr. Sadık Ahmet.

Dr. Sadık Ahmet’s strijd tegen het onderdrukkende beleid van Griekenland zal nooit worden vergeten. God hebbe zijn ziel!”

In de film zullen acteurs Turgay Aydın, Nur Fettahoğlu, Beren Nur Karadiş en Ali Talha Gürbüz de hoofdrollen vertolken.

De productie, die geregisseerd zal worden door Özer Feyzioğlu, zal gefilmd worden in Istanbul, Macedonië en Brussel. Jean Paul Seresin wordt de fotografiedirecteur.

In het verhaal van de film zullen toeschouwers zien dat de Turkse minderheid in West-Thracië door de Griekse regering niet als Turks wordt erkend.

De Turken zijn niet vrij om hun eigen taal te gebruiken of hun godsdienst te belijden, zij ondervinden moeilijkheden om zelfs de eenvoudigste diensten te verkrijgen in hun steden en dorpen en zij worden sociaal en economisch aan hun lot overgelaten.

Ahmet begon een strijd toen hij nog student was om de stem van zijn volk te laten horen. Hij gaf nooit op, ondanks alle druk en obstakels.

De Griekse regering gaf echter niet op. Ze spanden rechtszaken aan tegen Ahmet en zetten hem gevangen.

Toch wierp zijn strijd zijn vruchten af en met de steun van de Turkse en moslimminderheden werd hij in het parlement gekozen.

Bron: Sabah