Peter Hultqvist, Zweedse minister van Defensie

Zweden blijft de Syrische tak van de terreurgroep PKK, de YPG, steunen, aangezien de Zweedse minister van Defensie onlangs een videoconferentie met de leider van de terreurgroep heeft gehouden, waarbij hij samenwerking heeft toegezegd.

In een gesprek met Ferhat Abdi Şahin, codenaam Mazloum Kobani, hoofd van de YPG, onderstreepte Peter Hultqvist dat Zweden bereid is de samenwerking met de YPG “voor lange tijd” te hervatten.

“We moeten een oplossing vinden voor het probleem van de detentiecentra en de gevangenen. Ik persoonlijk zal werken aan de bouw van nieuwe en verbeterde detentiecentra en de renovatie van de oude. Ik zal dit onderwerp verder bespreken met zowel mijn regering als bondgenoten,” zei de Zweedse minister naar verluidt tijdens de bijeenkomst, verwijzend naar de omstandigheden van de gevangen Daesh-terroristen door toedoen van de YPG.

Peter Hultqvist in gesprek met Mazloum Kobani

Hultqvist zei ook dat hij met zijn regering zal praten over het sturen van vertegenwoordigers naar het noordoosten van Syrië ter ondersteuning van de terreurgroep.

“Om te beslissen over een mechanisme om onze hulp (aan de YPG) te vergemakkelijken, zal ik mijn collega’s op de hoogte brengen van onze vergaderingen,” vervolgde hij.

De foto’s van de bijeenkomst werden gepubliceerd op websites die gelinkt zijn aan de terreurgroep.

Zweeds contactkantoor in Hassakeh

Dit is niet de eerste keer dat Zweden ontmoetingen heeft gehad met terroristenleiders.

In plaats daarvan is dit een regelmatige zaak voor het land aangezien officiële delegaties vaak het noordoosten van Syrië bezoeken om de YPG-terroristen te ontmoeten.

Volgens Anadolu Agency (AA), heeft Zweden zelfs een contact kantoor in het Malikiyye district van Hassakeh.

Het kantoor, dat tot taak zal hebben coördinatie tussen de Zweedse regering en de YPG mogelijk te maken, zal naar verwachting binnenkort officieel worden geopend.

Zweden verleent financiële bijstand aan de YPG en steunt ook infrastructuurwerkzaamheden in de regio via hulporganisaties.

In haar meer dan 40 jaar durende terreurcampagne tegen Turkije is de PKK – die door Turkije, de VS en de EU op de lijst van terroristische groeperingen is geplaatst – verantwoordelijk geweest voor de dood van 40.000 mensen, waaronder vrouwen en kinderen.

Kritiek op Europese autoriteiten

Turkije heeft reeds lang kritiek op de Europese autoriteiten omdat zij de activiteiten van de PKK in het land gedogen, en heeft hen onder druk gezet om strengere maatregelen te nemen tegen de propaganda-, rekruterings- en fondsenwervingsactiviteiten van de groepering.

De terreurgroep PKK blijft het grondgebied van de EU gebruiken voor propaganda, rekrutering, fondsenwerving en logistieke ondersteuning, zo blijkt uit een in juni van dit jaar gepubliceerd verslag van Europol, het EU-agentschap voor rechtshandhaving.

In het jaarlijkse verslag van Europol over terrorisme, getiteld “European Union Terrorism Situation and Trend Report 2020”, wordt gesuggereerd dat de PKK actief betrokken is bij propaganda-activiteiten en geld inzamelt in Europese landen.

De Zweedse geschiedenis van samenwerking met YPG

Terug in oktober 2020, tijdens het bezoek van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken aan Turkije, kwam het onderwerp van het ondersteunen van terroristen opnieuw op de agenda, waardoor er opschudding ontstond tussen de twee landen.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde (L) en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu houden een gezamenlijke persconferentie na hun ontmoeting op het hoofdkantoor van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara, Turkije, 13 okt. 2020.

“Waarom zouden jullie (Europese landen) de PKK/YPG steunen?” vroeg minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu tijdens een gezamenlijke nieuwsconferentie met de Zweedse ambtgenote Ann Linde.

“Dit is het zoveelste bewijs van de hypocriete houding van Europa ten opzichte van terrorisme,” voegde hij eraan toe.

“We verwachten meer solide stappen van Zweden in de strijd tegen terrorisme. Terroristische leden van de PKK plegen aanslagen op onze burgers in het land, ook op Koerdische mensen, en voeren onder dwang geldinzamelingen uit,” voegde hij eraan toe.

Er zijn meer dan 115.000 Turkse burgers in Zweden, aldus de minister, die een belangrijke brug tussen de twee landen vormen.

Naar aanleiding van Çavuşoğlu’s opmerkingen over de strijd tegen het terrorisme, stelde Linde dat Zweden ook op deze manier bijdraagt aan de internationale inspanningen en net als Turkije deel uitmaakt van de internationale coalitie tegen Daesh.

Linde verklaarde dat de PKK door zowel Zweden als de EU als terroristische organisatie wordt erkend.

De door de VS gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) is een aangepaste versie van de YPG, waarmee de VS een partnerschap is aangegaan onder het mom van de strijd tegen Daesh.

Kort na Linde’s omstreden bezoek, opnieuw in oktober 2020, ging een delegatie onder leiding van de speciale gezant van Zweden voor Syrië, Per Orneus, op bevel van Linde naar de Syrische noordoostelijke provincie Qamishli.

Andere personen die deel uitmaakten van de delegatie waren Thomas Marcus, hoofd humanitaire hulp van het Zweedse Ministerie van Buitenlandse Zaken, en Evin Çetin, een adviseur van het Europees Instituut voor de Vrede.

Çetin is bekend van opnamen waarop zij danst naast terroristen in een kamp van de PJAK, een uitloper van de in Iran gevestigde terreurgroep PKK.

Qamishli ligt zeer dicht bij de Turkse grens. De controle over de stad is grotendeels overgegaan op de strijdkrachten van Bashar Assad, terwijl ook de YPG/PKK aanwezig is.

“Als Zweden zijn we de mensen in het noordoosten van Syrië iets verschuldigd”, zei Orneus naar verluidt tijdens het bezoek, verwijzend naar de PKK-terroristen.

Hij ontmoette ook de families van de gedode terroristen en beweerde dat “zij hun leven niet alleen voor hun land hebben verloren, maar ook voor ons en de hele wereld.”

Paradoxaal genoeg beweerde hij zelfs dat de terroristen hun leven hebben verloren om “het terrorisme uit te roeien”.

“Ik kan hun opofferingen niet met woorden beschrijven,” vervolgde hij, eraan toevoegend dat de solidariteit van Zweden met de terreurgroep zal worden voortgezet.

Bron: Sabah