Franse krant Le Monde: "Dit is de wraak van Erdoğan"

In de Franse krant Le monde verscheen onlangs een nieuwsartikel met de kop “100 jaar later, de wraak van Erdoğan voor het verdrag van Sèvres.”

In het artikel wordt gesteld dat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en zijn Libische collega Fajez Al-Sarraj een glorieuze en historisch belangrijke plaats moeten zoeken om een verdrag op te stellen dat het strategische evenwicht in Noord-Afrika en de Middellandse Zee kan veranderen.

De krant ziet het Dolmabahce-paleis in Istanboel als de geschikte locatie. Daar hadden de beide leiders tussen november 2019 en februari dit jaar 4 ontmoetingen. Tijdens die ontmoetingen werd volgens de krant overeengekomen dat Libië Turkse militaire steun zou krijgen in ruil voor een maritieme zone in de Oostelijke Middellandse Zee waarin de Turkse overheid haar ding kon doen.

Die afspraken zouden dan de wraak zijn voor het verdrag van Sèvres. “Dankzij dit akkoord over energie en militaire steun werd dit verdrag nietig.”

In het artikel wordt benadrukt dat de EU en de VS militaire steun hebben verleend aan de YPG. Deze Syrische terreurgroep met banden met de PKK streed tegen IS/DAESH, maar is ook in conflict met Turkije, een NAVO-bondgenoot. Het gevecht tussen Turkije en de YPG/PKK werd intenser na de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016.

Het stuk concludeert dat de heropening van de Hagia Sophia als moskee niet toevallig op 24 juli plaatsvond. Op die dag was het namelijk 97 jaar geleden dat het verdrag van Lausanne werd gesloten.

K.L.

(Bron: Anadolu Agency)