Eerder maakte de Zweedse zangeres Zara Larsson bekend dat ze haar samenwerking met het Chinese Huawei, om hun smartphones te promoten, heeft stopgezet. Ze noemt China “geen goed land.”

In een interview met TV4 zei Larsson dat ze de samenwerking al een paar maanden geleden had beëindigd. Ze wilde de praktijken van China niet langer steunen, zei ze. Larssons grootste hits werden meer dan 5 miljard keer gestreamd, aldus TV4.

“We weten dat China geen goed land is,” zegt ze. Ze wilde graag haar mening zeggen over de kwesties van de Turkse Oeigoeren, Tik Tok of Hong Kong, maar ze voelde zich “gehinderd” door haar samenwerking met Huawei.

“Als ik er nu op terugkijk, was dit niet de beste beslissing, noch op professioneel, noch op persoonlijk vlak,” zegt de 22-jarige zangeres.

“Ik sta er niet achter.”

Larsson is één van de bekendste Zweedse zangeressen op internationaal niveau. Haar eerste internationale succes bereikte ze in 2013 met haar hit Uncover; daarna verwierf ze bekendheid door haar samenwerking met de Franse DJ David Guetta.

In april 2019 sloot Zara Larsson een reclamecontract met Huawei voor de lancering van een nieuw type smartphone.

Ook de Olympische zwemster Sarah Sjostrom werd ingehuurd om promotie te maken voor de smartphones van de Chinese telecomgigant.

Privébedrijf

Vorig jaar werd Larsson geïnterviewd door het magazine Resume over de beschuldigingen van spionage en de banden van Huawei met de Chinese staat. Toen zei ze dat ze niet “speciaal geïnformeerd” was.

“Huawei is een privébedrijf in China dat nu een goede nieuwe mobiele telefoon op de markt brengt. Meer dan dat kan ik niet bedenken of vertellen,” klonk het.

Dat leverde haar de kritiek op dat ze meewerkte aan de belangen van het Chinese communistische regime.

Dinsdag publiceerde de Zweedse krant Expressen een opiniestuk van Matilda Ekeblad, een lokale politicus van de conservatieve Gematigde Partij.

Ze beschuldigde de zangeres ervan een “boodschapper te zijn van China.” Ze verwijst naar geruchten dat Huawei zou spioneren voor Beijing, en de Chinese repressie van de Oeigoerse gemeenschap en Hong Kong.

Bron: Sabah

S.V.R.

BBC-presentator confronteert Chinese ambassadeur met genocide op Turken

‘Made in China’ kledij geproduceerd door miljoen Turkse slaven in textielfabrieken in China