De Turkse skispringer Fatih Arda Ipcioglu heeft voor enige opschudding gezorgd met een afbeelding op zijn ski: een halve maan en een ster

De Turkse skispringer Fatih Arda Ipçioğlu werd zondag bejubeld nadat hij de vlag had getoond van de onafhankelijkheidsbeweging van Oost-Turkestan, een groepering die volgens Peking de stabiliteit van zijn regio Xinjiang bedreigt.

Ipçioğlu reed zaterdag op lichtblauw gekleurde ski’s met een witte halve maan en een witte ster erop. Zijn Turkse vlag is bijna identiek, maar heeft een rode achtergrond.

Het was niet duidelijk of de atleet een politiek statement had gemaakt, of dat hij door de kleur van zijn ski’s voor sommigen een onwetende held was.

Zondag gebruikte Ippçioğlu gewone blauwe ski’s zonder de vlag, en wilde niet op de kwestie ingaan toen Reuters hem ernaar vroeg. “Ik wil die vragen niet beantwoorden,” zei hij.

“Ik heb mijn ski’s veranderd, dit zijn mijn wedstrijdski’s … Ik doe mijn best en we zullen zien. Ik heb mijn sprong onder de Turkse vlag laten zien.

“Ik kan alleen maar spreken over de Turkse vlag,” zei hij toen hem gevraagd werd of de ski’s op zaterdag de Turkse vlag of een Oost-Turkestaanse vlag hadden gedragen.

Op de vraag of hij een politiek statement had gemaakt, zei de atleet: “Zoals ik al zei, ik ben een sportman, ik doe gewoon mijn werk. De andere dingen kunnen me niet schelen, het is niet mijn werk. Ik wil die vragen niet beantwoorden.”

Oeigoerse voorstanders en sympathisanten op sociale media waren er snel bij om op de kwestie te springen.

“De eerste Turk die zich kwalificeerde in het skispringen, Fatih Arda Ipcioglu deed mee met de Oost-Turkestaanse vlag op zijn helm en ski’s, als protest tegen de Chinese vervolging in China,” zei een Twitter-gebruiker. “Gefeliciteerd Fatih Arda.”

Een ander zei “Fatih Arda Ipcioglu nam deel aan de wedstrijden met de vlag van Oost-Turkestan in het hart van China. Dank je wel mijn dappere broer.”

Het tonen van enig politiek symbool of onofficiële vlag is ten strengste verboden op de Olympische Spelen.

Noch het IOC, noch het Turkse Olympische team was onmiddellijk beschikbaar voor commentaar.

Minderheid

In de Chinese regio Xinjiang woont een Uyghur-minderheid. Honderden demonstranten van de Chinese moslimgemeenschap van de Oeigoeren hebben vrijdag in het Turkse Istanbul opgeroepen tot een boycot van de Spelen in Beijing en de deelnemers opgeroepen zich uit te spreken tegen de behandeling van deze etnische minderheid door China.

Naar schatting wonen zo’n 50.000 Oeigoeren in Turkije, de grootste Oeigoerse diaspora buiten Centraal-Azië. Turken hebben nauwe etnische, religieuze en linguïstische banden met de Oeigoeren.

Deskundigen en rechtengroepen van de VN schatten dat meer dan een miljoen mensen, voornamelijk uit de Oeigoerse en andere moslimminderheden, sinds 2016 zijn vastgehouden in dwangarbeiderskampen in Xinjiang.

Na aanvankelijk het bestaan van dergelijke kampen te hebben ontkend, heeft China sindsdien gezegd dat het om beroepscentra gaat en dat ze bedoeld zijn om extremisme te bestrijden. Het ontkent alle beschuldigingen van mensenrechtenschendingen.

Bron: Sabah