Chinees ambassadeur in VK ontkent mishandeling Oeigoeren, ondanks nieuwe beelden van drones

De Chinese ambassadeur in Groot-Brittannië houdt vol dat de Oeigoerse bevolking vreedzaam en harmonieus samenleeft met andere etnische groepen.

Dat zei hij toen hij werd geconfronteerd met geketende gevangenen, opeengepakt in treinen in Xinjiang.

Mensenrechtenorganisaties en westerse regeringen hebben al vaak de wijdverspreide wandaden tegen de moslimminderheid in het westen van China aangeklaagd.

Het gaat onder meer om gedwongen massasterilisatie en detentie in ‘heropvoedingskampen’.

BBC-journalist Andrew Marr confronteerde de Chinese ambassadeur met beelden waarop is te zien hoe geblinddoekte en geboeide Oeigoer-Turken in treinen worden gedreven.

“Kunt u ons vertellen wat hier gebeurt”, vraagt BBC-reporter aan de Chinese ambassadeur.

Onlangs doken beelden op van honderden geblinddoekte, vastgeketende mannen, waarschijnlijk Oeigoer-Turken en andere minderheidsgroepen, die naar een trein geleid werden. Het zou gaan om een transfer van gevangenen in augustus vorig jaar.

Toen Andrew Marr van de BBC hem de beelden liet zien, zei Liu Xiaoming: “Ik weet niet waar u deze video vandaan hebt. Je hebt soms transfers van gevangenen, in gelijk welk land.”

“De Oeigoeren leven vreedzaam en harmonieus samen met de andere etnische minderheden. We behandelen alle etnische groepen gelijk.”

Vervolgens legde men hem een interview voor van een vrouw die getuigt dat ze onder dwang gesteriliseerd werd. Volgens hem zijn dergelijke berichten afkomstig van “een klein groepje anti-Chinese elementen.”

“Er bestaat geen zogenaamde massale gedwongen sterilisatie van Oeigoerse vrouwen in China,” zei hij.

Maar hij gaf toe: “Ik kan niet uitsluiten dat er af en toe geïsoleerde incidenten zijn, maar dat heb je in elk land.”

Na Liu werd Lisa Nandy, de Britse schaduwminister van Buitenlandse Zaken, geïnterviewd. Volgens haar lijkt het erop dat China betrokken is bij een genocide.

“Daar ziet het in elk geval naar uit,” zei ze. Ze omschrijft het beleid van China als “het opzettelijk vervolgen en doden van een bepaalde groep van mensen op basis van hun etnische afkomst.”

Ze riep de Britse regering op om, naar het voorbeeld van de VS, eenzijdige sancties uit te vaardigen tegen China.

Bron: The Guardian

S.V.R.