Foto: een panorama over de Martelaren-van-15-julibrug, die vroeger de Bosporusbrug heette, in Istanbul en de omliggende gebouwen (16 juli 2020).

De Chinezen hebben verrassend hun rentree gemaakt in de top 10 van buitenlanders die de meeste huizen kopen in Turkije.

Na een afwezigheid van drie jaar uit de top 20, stonden ze in de eerste helft van 2020 weer op de achtste plaats.

In de periode van januari tot juni werden in totaal 415 panden gekocht door Chinezen, zo blijkt uit cijfers van het Turkse Nationaal Instituut voor de Statistiek (TurkStat).

In juni stonden ze zelfs op de derde plaats met 78 gekochte panden.

Geografisch gezien zijn de Chinezen geconcentreerd in de grote steden: Istanbul, Ankara en Izmir.

De laatste keer dat de Chinezen nog in de top 20 te vinden waren, was in 2016 met 281 gekochte panden over het hele jaar.

Irfan Karslı

Er is al vele jaren een golf van Chinese investeringen op de internationale vastgoedmarkt aan de gang, vooral in de VS. Dat zei Irfan Karslı, de voorzitter van de Turks-Chinese Culturele Associatie, dinsdag.

Maar onlangs steeg ook hun interesse in de Turkse en Europese vastgoedmarkt. Dat heeft te maken met de lancering van het Chinese Industrie- en Wegenproject (BRI), dat ook weleens de Nieuwe Zijderoute genoemd wordt.

Dat project werd in 2013 gelanceerd door de Chinese president Xi Jinping en het heeft de weg vrijgemaakt voor Chinese investeringen in Turkije.

Karslı merkte verder op dat Turkije de laatste jaren ook steeds populairder wordt bij Chinese toeristen. Ook dat heeft een positieve impact gehad op de Chinese investeringen in het land.

Chinese toeristen

“Er komen bijna 500.000 Chinese toeristen per jaar naar Turkije. Turkije moet nu niet meer onderdoen voor de andere Europese landen in China,” zegt Karslı.

Ook de voordelige vastgoedprijzen in Turkije waren een belangrijke factor. Hetzelfde huis is in China drie keer duurder dan in Turkije, aldus Karslı.

Faruk Akbal,

Faruk Akbal, voorzitter van de investeringsgroep Nevita International, legt uit dat de diversificatie van de buitenlandse huizenkopers ervoor gezorgd heeft dat Turkije zijn marktaandeel op de wereldvastgoedmarkt kon vergroten.

Volgens Akbal zijn buitenlandse investeringen op de wereldvastgoedmarkt goed voor ongeveer $400 miljard per jaar. De VS en Europa nemen daarvan het grootste deel voor hun rekening, met $75 miljard en $100 miljard respectievelijk.

“Turkije moet zich niet neerleggen bij de huidige $6 miljard. We moeten deze markt uitbreiden en de stijgende interesse vanuit China kan een belangrijke kans zijn,” aldus Akbal.

Atalay Demirbaş

Atalay Demirbaş, CEO van het bouwbedrijf Demand Grup, noemt de verrassende rentree van China in de top 10 een belangrijke ontwikkeling in de vastgoedsector.

Demirbaş denkt dat daardoor ook andere buitenlandse investeerders aangetrokken kunnen worden. “We zouden onze vastgoedmarkt, en de voordelen van investeren in Turkije, meer moeten promoten.”

De verkoop van woningen aan buitenlanders nam aanzienlijk toe toen Turkije in 2013 de wederkerigheidswet invoerde.

Daardoor werd de Turkse vastgoedmarkt één van de grootste van het hele Middellandse Zeegebied. Deze wet heeft het land competitiever gemaakt.

Door de implementatie van de wederkerigheidswet werd de sector nieuw leven ingeblazen. De sector levert nu meer dan $6 miljard buitenlandse deviezen op. Vorig jaar alleen al werden in Turkije 45.483 panden verkocht aan buitenlanders en de vraag wordt elk jaar diverser.

Bron: Sabah

S.V.R.