De regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) heeft in het parlement een wetsvoorstel ingediend om sociale media beter te controleren.

De ontwerptekst bestaat uit negen artikels. “We willen een einde maken aan het vloeken op sociale media alsook aan het beledigen en lastigvallen van mensen,” aldus Özlem Zengin, de vicefractievoorzitter van de AKP, op een persconferentie op 21 juli.

Zengin benadrukt dat het niet de bedoeling is om sociale mediasites helemaal af te sluiten.

“We zijn ons bewust van de plaats die ze in ons leven innemen en van hoe veel ze gebruikt worden.”

“Maar er staat een reeks sancties in de tekst waarmee we proberen een evenwicht te zoeken tussen rechten en vrijheden enerzijds en rechtvaardigheid anderzijds.”

De nieuwe wet geeft een formele definitie van een sociale mediaprovider. Het belangrijkste doel is een instantie aan te duiden die verantwoordelijk is voor onderzoeken en juridische processen in geval van misdrijven op sociale media, legt Zengin uit.

Kantoor

Als de wet wordt goedgekeurd, dan moeten alle belangrijke sociale netwerksites een kantoor openen in Turkije.

De wet bepaalt immers dat sociale netwerksites met hoofdzetel in het buitenland, en die meer dan 1 miljoen bezoekers per dag in Turkije hebben, ten minste één vertegenwoordiger moeten hebben in Turkije.

Verder krijgen de sites 48 uur de tijd om bepaalde berichten weg te halen als daarom gevraagd wordt.

De sites moeten ook het nodige doen om de gegevens van Turkse gebruikers in Turkije zelf bij te houden.

Ten slotte komen er boetes voor sites die niet aan de verplichtingen voldoen.

Esra Albayrak

Op 1 juli beloofde president Recep Tayyip Erdoğan om bepaalde sociale netwerksites beter te controleren of zelfs af te sluiten. Zijn dochter Esra Albayrak werd namelijk beledigd op Twitter.

Erdoğan zei toen al dat de regering aan een nieuw wettelijk kader werkte, met de bedoeling om “dergelijke platforms het zwijgen op te leggen of om ze beter onder controle te houden.”

Een paar dagen later was bij de partijtop te horen dat er al een ontwerptekst klaar lag, maar dat die nog moest worden aangepast zodat hij voldeed aan de internationale wetgeving ter zake.

Bron: Hurriyet

S.V.R.